Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
“Варненско лято" 2017 ще изпълни сезона с елитни концерти и спектакли
Автор: Екип Varna24.bg 11:33 / 19.06.2017Коментари (0)1629
©
От 25 юни до 21 септември в морската столица ще музицират български и световни изпълнители, сред които блестят имената на Минчо Минчев, Емил Табаков, Людмил Ангелов, Георги Черкин, Светлин Русев, Ксавие Филипс, Лана Тротовшек, а сред гастролиращите оркестри и ансамбли са Камерна филхармония Веберн - Виена, Софийска филхармония, Русенска филхармония, Камерен ансамбъл "Софийски солисти", Младежки оркестър и хор на Уитгифт Скул - Лондон, филхармония "Пионер", хор "Космически гласове".

Голямата тема на ММФ "Варненско лято" тази година е младежка, в унисон с най-мащабната инициатива на годината в града - "Европейска младежка столица 2017".

Навлязъл в декадата, предшестваща неговия вековен юбилей с едно извънредно силно издание миналата година, Международният музикален фестивал "Варненско лято" продължава и през 2017 г. да следва идеите на своите основатели, като ги обогатява с тенденциите на новото време. Варна отново ще покаже "най-доброто от българската и световната музикална сцена", както прогласява още през 1926 г. програмата на първите Летни музикални тържества. Но фестивалът ще развие и позитивния опит, натрупан в последните години, когато с мисъл за разширяване на туристическия сезон в лятната столица събитията от неговия афиш се разпростряха чак до края на септември и този подход получи горещото одобрение на публиката - пълни зали до последния концерт.

Голямата тема на ММФ "Варненско лято" тази година е младежка, в унисон с най-мащабната инициатива на годината - "Варна - Европейска младежка столица 2017". Затова в програмата ще открием имена на настоящи и бъдещи млади звезди, формации, демонстриращи младежки постижения и програмни моменти, насочени към младата фестивална публика.

Богатата многожанрова програма на ММФ "Варненско лято" 2017 е структурирана в шест модула - Основна програма - симфонична и камерна музика, Международна лятна академия, Музикална лаборатория "Варненско лято", На границата с класиката, Опера в Летния театър, Старинна и барокова музика.

Музика от седем века ще звучи в концертните зали - с произведения, създадени от XV до XXI век. Наложил се през годините като един от най-престижните форуми на българската музика, фестивалът ще включи премиери на творби от Емил Табаков, Анатолий Вапиров и други български композитори. Сред гостуващите изпълнители ще бъдат водещи музиканти от Австрия, България, Великобритания, Германия, Испания, Италия, Кипър, Русия, Словения, Турция, Унгария, Франция, Канада, Япония, Корея, Хонг Конг и др.

Oсновната програма от 25 юни до 7 юли - ударното начало на фестивала - включва 13 впечатляващи събития - симфонични концерти, камерна музика и рецитали. Симфоничните програми са на три водещи български оркестъра - Варненската, Русенската и Софийската филхармонии, със специалното участие на Камерна филхармония Веберн от Виена. Фестивала откриват домакините от Варненската филхармония с диригент Емил Табаков и солисти Минчо Минчев, Евгени Божанов и Янг Чанг Чо. Тройният концерт на Бетовен, заедно с Рапсодия Вардар на Владигеров и Пет български танца на Табаков са сред ярките акценти на фестивалната програма. Други акценти са тематично издържаната Брамсова програма на Софийската филхармония със солисти Светлин Русев и Ксавие Филипс и гостуването на младия цигулков виртуоз Емануел Текнаворян с Камерна филхармония Веберн. Русенската филхармония с диригент Георги Димитров ще отбележи 70-годишнината на Анатолий Вапиров с негова авторска музика. "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров и солист Георги Черкин идват с програма от произведения на Шуберт и Чайковски. Ансамбъл "Симфониета" - Варна ще излезе на сцената заедно с изявени варненски хорове и солисти. Изтънчените камерни концерти в Градската художествена галерия, толкова ценени от публиката, ще зарадват меломаните със съвместни проекти на едни от най-популярните в Европа български изпълнители и техни уважавани колеги от чужбина: Людмил Ангелов ще има концерт с Лана Тротовшек, а Светлин Русев - с Ксавие Филипс и Елена Розанова. Познавачите очакват с интерес и първото гостуване в България на един чест гост на големите фестивали в Залцбург, Виена, Берлин и Варшава - Струнен квартет "Артис" от Виена.

Международната лятна академия от 1 до 14 юли - наследник на първите майсторски класове по музика в България, започнати от проф. Ифра Нийман още през 1978 г., приобщава все повече млади таланти към голямото изкуство и им дава сцена за концертна изява. Бъдещите звезди с много ентусиазъм се включват и в конкурса "Цигулките на проф. Минчев", за да заслужат честта да свирят цяла година на майсторски инструмент от фонда на именития цигулар. Тази година Международната лятна академия включва два майсторски класа - по цигулка с Минчо Минчев и по оперно пеене с Емил Иванов. В седмицата от 8 до 14 юли концертният афиш предлага рецитали на изявени артисти: Лия Петрова - цигулка, Гарет Любе - виола, Марчело Низинман - бандонеон, Квартет "Ет Арсис", както и рецитал на лауреати на тазгодишния конкурс "Панчо Владигеров".

Модулът "Музикална лаборатория Варненско лято" от 16 до 26 юли представя шест концерта на музиканти, които живеят и работят по целия свят, но са тръгнали от Варна и от Варненското музикално училище. Специално за фестивала свои проекти са подготвили Иво Станков с Младежкия оркестър и хор на Уитгифт Скул Лондон, Алисия Рафаелян и Кристиан Рьолингер, Атанас Кръстев и Квартет "Добри Христов" с проекта "Шубертиада", Концертно дуо Росен Идеалов и Георгита Бояджиева, а операта "Орфей и Евридика" на Глук е съвместен проект на музиканти от Варна и Кипър. Акцент в този модул е изключително успешният проект "Прелюдии" на Веско Станев, който вече изправи на крака публиката в най-престижните концертни зали на Европа. Ефектен е завършекът на този модул - концертът на Филхармония "Пионер" в Летния театър с участието на Варненския флотски оркестър, с изпълнението на грандиозната увертюра "1812" от Чайковски.

"Опера в Летния театър" от 29 юни до 9 август включва премиерни спектакли на опера, мюзикъл и балет от програмата на Театрално-музикален продуцентски център Варна. Летния оперен сезон под звездите отбелязва 70-годишнината на Варненската опера. Със специално внимание към младежката аудитория е мюзикълът "Тримата мускетари" от М. Дунаевски на 29 юни. В балета "Дон Кихот" на 14 юли, постановка на Сергей Бобров, ще танцуват лауреатите на последния Международен балетен конкурс във Варна Елена Свинко и Дмитрий Дячков. Оперните премиерни спектакли са "Лучия ди Ламермур" от Доницети на 4 юли, "Атила" от Верди на 7 юли и "Манон Леско" от Пучини на 9 август."Лучия ди Ламермур" ще дирижира маестра Николета Конти от Болоня. Сред гостуващите гласове са италианската белкантова певица Валерия Сепе в ролята на Манон и солистът на Истанбулската опера Ефе Кислали в ролята на Де Грийо. На 2 август на основна сцена във Варненската опера ще видим и балета "Зле опазеното момиче" от Хертел.

Модулът "На границата с класиката" от 10 до 12 август разтваря класическите рамки на фестивала към териториите на джаз, поп и етно музиката и привлича силно младата фестивална публика. Три концерта в Археологическия музей ще изкушат почитателите на кросоувъра - проектът "Time after time" с Мира Кацарова, джаз трио и Варненския камерен оркестър, Константин Костов трио с импровизации върху класически и български теми, и хор "Космическите гласове" с диригент Ваня Монева.

Финалът на фестивала ще дойде с модула "Старинна и барокова музика" от 17 до 21 септември. Един от най-любимите модули на публиката вече се открои като самостоятелно събитие със своя сцена - Аулата на Икономическия университет - Варна. Тази година във "Варненско лято" се завръщат с нови проекти едни от най-аплодираните през годините барокови ансамбли, гостували на фестивала: Ансамбъл "Маркиз" от Унгария с програмата "Нюанси на любовта в старинната музика", Зефира Вълова и Алексей Илисавский ще представят "Хендел в Лондон", а Бароков ансамбъл "Льо тандр амур" от Испания ще покаже нова сценична реализация на комичната опера "Слугинята господарка" от Перголези.

Билети за събитията от програмата на ММФ "Варненско лято" 2017: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на www.fccvarna.bg, за "Опера в Летния театър" - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: