Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Виновна ли е възглавницата за влошеното ни здраве?
Автор: Екип Varna24.bg 13:28 / 21.04.2021Коментари (0)1348
©
Възглавницата е основен и важен фактор за пълноценен сън. Разновидностите в търговската мрежа са десетки и често човек се пита коя от тях е най-добрата за него. Дали да си вземем възглавница с пух, пяна, или с друг мек материал? Каква височина ще ни бъде най-удобна, има ли значение формата, колко често трябва да сменяме възглавницата? Редица въпроси, на които лесно може да си отговорим, ако сме запознати с предназначението и характеристиките на различните видове.

За да се радваме на здрав и спокоен сън и на утро без болки във врата и подобни неприятни усещания, е важно да вземем правилно решение при избор на възглавница. Добрата възглавница трябва да успокоява вратните мускули и да осигурява комфортна и качествена опора на главата. Също е необходимо идеално да ни пасва по височина, размер и форма. Затова при избор на възглавница за сън е нужно да се вземе предвид редица от нюанси, които имат значение за удобството и здравето ни.

Съвети при избор на класически и анатомични възглавници:

Как да изберем пълнежа за възглавницата си за сън?

Преди да се насочите към избор на модел на възглавницата, определете подходящия за вас материал, с който да е напълнена тя. Ако страдате от алергии, но искате класическа мека възглавница без допълнителни екстри и на разумна цена, заложете на екофибър. С хипоалергенност и способност за регулиране на температурата на човешкото тяло (охлаждащ ефект) могат да се похвалят копринените и бамбуковите възглавници. Влакната от бамбук, в качеството си на пълнеж, съдържат полезни за кожата антиоксиданти, допринасящи за подмладяване на лицето и шията.

Ако не страдате от алергии, нищо не ви пречи да се радвате на познатите от детството пухени възглавници.

Вълнените модели са подходящи за тези, които имат ревматични или ставни болки, а билковите помагат при стрес и безсъние.

Грижа от природата: Направете си възглавница от билки срещу безсъние, по следния начин.

За целта напълнете една калъфка с прясно окосено и изсушено сено. Към него добавете изсушена хвойна, босилек, здравец, маточина и розов цвят, като се съобразявате да не стане много дебела. Ароматите и етеричните масла, които се излъчват от различните билки, ще ви донесат спокоен и пълноценен сън. Ако поне за месец спите само на тази възглавница, ще забравите за безсънието и главоболието.

Нестандартни са възглавниците с корпус от елда, но те се характеризират с високи ортопедични свойства, дават допълнителен масажиращ ефект.

На въпроса "Каква възглавница да избера?" повечето лекари се обединяват около мнението, че е необходимо да се спи на анатомични модели. Тези ортопедични варианти се изработват от латекс или от мемори пяна. Осигуряват по-добра опора на врата, позволяват на човек да се отпусне. Освен това те не позволяват на главата да се измества извън възглавницата и не оказват осезаем реципрочен натиск върху тялото. В резултат на това гръбначният стълб остава в естествено положение, кръвообращението не се нарушава.

Интересно е, че една от тайните на легендарната гладка кожа на японките в миналото е, че не са спели на висока възглавница. Леглото им е било твърдо или са лягали директно върху пода, а поставките за глава са се слагали само под врата. По този начин през нощта се опъва кожата на шията, което допринася за по-млад и свеж външен вид.

Как да изберем формата на възглавницата, върху която спим?

Класическите възглавници обикновено имат правоъгълна или квадратна форма. Лекарите най-често препоръчват правоъгълните модели, върху които по-рядко ще се изкушите да легнете с раменете си (в най-добрият случай върху възглавницата трябва да бъдат само главата и вратът).

Днес все по-голяма популярност набират ортопедичните варианти с анатомична форма и едно или две възвишения в краищата и вдлъбнатина в средата. Те са направени от качествени естествени или изкуствени материали, както и от мемори пяна. Анатомичните модели се произвеждат в различни форми, затова помислете добре, ако сте се спрели на тях, преди да преминете към покупка.

Видове анатомични възглавници според формата

Класически правоъгълни

Към класическите правоъгълни анатомични възглавници не е нужно да привиквате. Те не осигуряват максимално отпускане и опора на врата.

Ергономични вълнообразни

Вълнообразните възглавници се смятат за най-правилния избор, тъй като са създадени предвид естествената извивка на гръбначния стълб на човека. Точно такива модели се препоръчват най-често от ортопедите. Вълнообразната форма се получава благодарение на една или две полуролки под врата и вдлъбнатина за главата в центъра.

Вълнообразни с вдлъбнатина под рамото

Възглавниците с вълнообразна форма, които имат вдлъбнатина за раменете, са създадени за тези, които предпочитат да спят обърнати на една страна. Удобната вдлъбнатина гарантира, че върху възглавницата ще бъдат разположени само главата и вратът, а и на рамото ще му бъде комфортно.

С формата на кост

Възглавниците, които имат форма на кост, се свиват в централната си част и там се получава вдлъбнатина. Това прави съня комфортен, независимо дали спите по гръб, по корем или настрани. Тази форма гарантира фиксиране и разтоварване на врата, правилно положение на главата, опора на раменния пояс.

Как да изберем височината на възглавницата?

За качествен сън е важна и височината на възглавницата. Пухкавите и високи модели са най-добри за тези, които обичат да спят на една страна, за да избегнат усещането за дискомфорт. Върху ниските възглавници е удобно да се лежи по гръб.

При избора на анатомична възглавница трябва да се ориентирате по височината на полуролката. За да прецените правилно, измерете дължината на врата си (от неговата основа), добавете 1-2 сантиметра и ще получите оптималната височина на полуролката, подходяща за вашата ортопедична възглавница.

Изберете по-висока възглавница, ако спите настрани, както и ако матракът ви е твърд или със средна твърдост. По-ниските модели са добри за спящите по гръб и за любителите на меки матраци.

Хората, които хъркат нощем, следва да изберат възглавница против хъркане.

Как да изберем размера на възглавницата за сън?

С размера на възглавницата нещата не са сложни. Класическите варианти обикновено са със стандартни размери 50х70 сантиметра или 70х70 сантиметра, за които лесно се намират калъфки. Дължината на анатомичните варианти варира от 40 до 80 сантиметра, а ширината – от 30 до 50 сантиметра. При избор на размер може спокойно да се съобразите с личните си предпочитания, като не забравяте обаче да вземете предвид ширината на матрака, за да може все пак възглавниците да се поберат върху него.

Колко често трябва да сменяме възглавницата, върху която спим?

Някои хора са по-загрижени за акарите, които обитават матраците, отколкото за възглавниците, върху които спят. Така че никога не сменят последните. Има и такива, които си купуват нови на всеки 2-3 години, други – след 10-годишна употреба решават да потърсят заместници на любимите си стари нощни приятели. Но наистина ли знаем колко често трябва да сменяме възглавниците за сън?

Възглавницата е мястото, където главата почива нощ след нощ, но тя е и дом на много прахови акари. Мръсотията, естествените мазнини по кожата и мъртвите кожни клетки са храна за тези същества, които са толкова малки, че дори не може да ги видите, но въпреки това са там. Независимо от митовете обаче, акарите не удвояват или утрояват теглото на матраците и възглавниците. Не може да предположите по никакъв начин колко от тях живеят в тях.

Акарите могат да доведат до алергична реакция и астма. Макар че някои възглавници могат да се перат, най-добре да ги сменяте на всеки шест месеца. Ако този период ви струва прекалено кратък, компромисният вариант е две години, но не забравяйте, че това е компромис... Колкото до матраците, те трябва да се сменят на всеки 5-10 години, казва Робърт Оексман, директор на института "Sleep to Live" в САЩ.

Известният британски дерматолог Лиз Окърли е категорична, че възглавниците, върху които хората спят, често водят до здравословни проблеми. Според експерта негативното въздействие на спалното бельо и възглавниците обикновено се подценява.

"Хората не си дават сметка, че честото боледуване може да е причинено от определена възглавница. Кихането, кашлянето, сухотата в гърлото, сълзенето на очите, обострянето на астматичните проявления, дерматитите – всичко това може да е следствие от неправилно използвано бельо и възглавница за отдих", коментира специалистът в интервю за изданието "The Daily Mail".

Сънят по лице се отразява вредно на кожата и способства за преждевременното й състаряване и възникването на бръчки. Спането на една страна, според известния пластичен хирург Джеймс С. Марота, също влияе неблагоприятно върху външния вид. С годините съединителната тъкан губи своята еластичност. При спането по лице или на една страна дълго време кожата не може да диша и се намира под натиск. Така се стига до появата на бръчки. Най-добре е да се спи на сатенена калъфка, която се плъзга по лицето, препоръчват експертите.

Въпреки че сънят върху възглавница може да доведе до състаряване, специалистите не препоръчват и спането без нея. Използването на възглавница поддържа правилното функциониране на шийните прешлени. Поради тази причина правилният избор на възглавница за сън е от изключително значение за здравето и красотата ни.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: