Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Вижте какви са пътните глоби в някои държави
Автор: Екип Varna24.bg 09:28 / 16.11.2016Коментари (0)1112
©
Депутатите се отказаха от идеята да вкарват в затвора шофьорите, които превишават скоростта с повече от 60 километра в час. Строгите мерки бяха отхвърлени при второ четене в Народното събрание.

Между 3 и 5 години в затвора ще лежи обаче всеки, за когото се докаже, че е участвал в гонка. Иначе санкциите засега си остават такива, каквито са и в момента.

Какво обаче е положението в другите държави и солени ли са глобите?

В редица държави няма точно фиксирани глоби пътя, а т.нар. "дневни глоби". Сумата представлява процент от месечния доход на нарушителя. А коефициентът зависи от тежестта на нарушението. Така се избягва ситуация, в която богатите престъпват правилата, защото лесно могат да си платят глобата.

Такъв е случаят с Финландия. Там глобата се калкулира, след като от месечния доход се извадят осигуровките, данъците и "базовата сума за живеене"в размер на 255 евро. Оставащата сума се разделя на 60 и така се получава "дневната глоба". Тя не може да е по-малка от шест евро и се умножава в зависимост от тежестта на провинението на пътя.

Важно е да отбележим, че "дневната глоба" важи само за някои нарушения, докато за други се таксуват по предварително зададен стандарт. 

Пример: ако карате с 20 км/чнад разрешената скорост, получавате редовна глоба. Ако обаче радарът засече, че превишавате скоростта с 21 км/ч, тогава се прилага "дневната глоба". Само един километър, но разликата в сумата, която дължите, е огромна. Може да изглежда нечестно, но носи приходи в държавната хазна, повишава бдителността на шофьорите и прави пътищата по-сигурни.

Финландия не е единствената държава, в която се прилага тази мярка. Така че внимавайте, когато сте на ваканция.

В Русия тази седмица предложиха въвеждане на глоба от 5 000 рубли за "опасно шофиране". Става дума за "нееднократно извършване на нарушение/нарушения едно след друго".

Германия, Гърция, Люксембург и Австрия са сред държавите със сравнително ниски глоби за шофьори, които превишават скоростта с над 20 км/ч. В Гърция сумата е близо 50 евро, независимо къде е извършено нарушението. За разлика от Германия, където таксата за пътно провинение в града е много по-висока, отколкото по магистралата, например.

В Австрия ще трябва да се разделите с 50 евро, ако превишите скоростта с 20 км/ч. на селски път. А глобата за същото нарушение на магистралата или в града е по-ниска. Хърватия, Естония, Полша, Румъния и Турция също поддържат глоби в този порядък.

Във Великобритания глобата е под 100 евро. В Ирландия тя е по-ниска. Испания се нарежда между тях двете. В Холандия санкцията е от 100 до 150 евро. В Белгия са доста по-стриктни. Глобите там, както и в Италия, са около 150 евро. Във Финландия шофьорите се разминават малко по-леко със 130 евро.

Франция пък най-големите джигити могат дори да влязат в затвора.

В Дания ситуацията не е по-добра за бесните шофьори. Ако карате с 20км/ч над позволеното в града, джобът ви може да олекне с цели 400 евро. В Португалия ситуацията е сходна, но таксата за градовете е "само" 300 евро. В Швейцария сумата е 330 евро за градовете. И в трите държави таксите за магистралите и селските пътища са по-ниски.

Първенецът по сурови наказания обаче е Норвегия. Ако там се осмелите да превишите скоростта с 20 км/ч в града, глобата ви ще е 500 евро. По магистралите и селските пътища сумата е "едва" 430-450 евро.

Джигитите на пътя в скандинавската държава са застрашени и от затвор, в случай че карат с над 36 км/ч над допустимото. Същото важи за Испания и Монако.

И ако сте решили, че тези санкции са твърде сурови, ще ви успокоим, че може да е и по-зле. В Обединените арабски емирства ви глобяват за прояви на пътя, за които дори не сте подозирали, че биха били нарушение. По 100 дирхама (близо 50 лева) глоба ще получите при:

1. Отваряне на лявата врата на такси - 100 дирхама глоба и три точки.

2. Шофиране без очила или контактни лещи - 100 дирхама глоба и две точки.

3. Включено осветление в колата без причина, докато сте в движение - 100 дирхама глоба.

4. Натискане на клаксона си без достатъчно основателна причина -100 дирхама.

За шофиране с изтъркани гуми ще ви глобят 200 дирхама и конфискуване за една седмица. Толкова е и глобата за стикери по колата, залепени без разрешение.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: