Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Вижте какви са пътните глоби в някои държави
Автор: Екип Varna24.bg 09:28 / 16.11.2016Коментари (0)1146
©
Депутатите се отказаха от идеята да вкарват в затвора шофьорите, които превишават скоростта с повече от 60 километра в час. Строгите мерки бяха отхвърлени при второ четене в Народното събрание.

Между 3 и 5 години в затвора ще лежи обаче всеки, за когото се докаже, че е участвал в гонка. Иначе санкциите засега си остават такива, каквито са и в момента.

Какво обаче е положението в другите държави и солени ли са глобите?

В редица държави няма точно фиксирани глоби пътя, а т.нар. "дневни глоби". Сумата представлява процент от месечния доход на нарушителя. А коефициентът зависи от тежестта на нарушението. Така се избягва ситуация, в която богатите престъпват правилата, защото лесно могат да си платят глобата.

Такъв е случаят с Финландия. Там глобата се калкулира, след като от месечния доход се извадят осигуровките, данъците и "базовата сума за живеене"в размер на 255 евро. Оставащата сума се разделя на 60 и така се получава "дневната глоба". Тя не може да е по-малка от шест евро и се умножава в зависимост от тежестта на провинението на пътя.

Важно е да отбележим, че "дневната глоба" важи само за някои нарушения, докато за други се таксуват по предварително зададен стандарт. 

Пример: ако карате с 20 км/чнад разрешената скорост, получавате редовна глоба. Ако обаче радарът засече, че превишавате скоростта с 21 км/ч, тогава се прилага "дневната глоба". Само един километър, но разликата в сумата, която дължите, е огромна. Може да изглежда нечестно, но носи приходи в държавната хазна, повишава бдителността на шофьорите и прави пътищата по-сигурни.

Финландия не е единствената държава, в която се прилага тази мярка. Така че внимавайте, когато сте на ваканция.

В Русия тази седмица предложиха въвеждане на глоба от 5 000 рубли за "опасно шофиране". Става дума за "нееднократно извършване на нарушение/нарушения едно след друго".

Германия, Гърция, Люксембург и Австрия са сред държавите със сравнително ниски глоби за шофьори, които превишават скоростта с над 20 км/ч. В Гърция сумата е близо 50 евро, независимо къде е извършено нарушението. За разлика от Германия, където таксата за пътно провинение в града е много по-висока, отколкото по магистралата, например.

В Австрия ще трябва да се разделите с 50 евро, ако превишите скоростта с 20 км/ч. на селски път. А глобата за същото нарушение на магистралата или в града е по-ниска. Хърватия, Естония, Полша, Румъния и Турция също поддържат глоби в този порядък.

Във Великобритания глобата е под 100 евро. В Ирландия тя е по-ниска. Испания се нарежда между тях двете. В Холандия санкцията е от 100 до 150 евро. В Белгия са доста по-стриктни. Глобите там, както и в Италия, са около 150 евро. Във Финландия шофьорите се разминават малко по-леко със 130 евро.

Франция пък най-големите джигити могат дори да влязат в затвора.

В Дания ситуацията не е по-добра за бесните шофьори. Ако карате с 20км/ч над позволеното в града, джобът ви може да олекне с цели 400 евро. В Португалия ситуацията е сходна, но таксата за градовете е "само" 300 евро. В Швейцария сумата е 330 евро за градовете. И в трите държави таксите за магистралите и селските пътища са по-ниски.

Първенецът по сурови наказания обаче е Норвегия. Ако там се осмелите да превишите скоростта с 20 км/ч в града, глобата ви ще е 500 евро. По магистралите и селските пътища сумата е "едва" 430-450 евро.

Джигитите на пътя в скандинавската държава са застрашени и от затвор, в случай че карат с над 36 км/ч над допустимото. Същото важи за Испания и Монако.

И ако сте решили, че тези санкции са твърде сурови, ще ви успокоим, че може да е и по-зле. В Обединените арабски емирства ви глобяват за прояви на пътя, за които дори не сте подозирали, че биха били нарушение. По 100 дирхама (близо 50 лева) глоба ще получите при:

1. Отваряне на лявата врата на такси - 100 дирхама глоба и три точки.

2. Шофиране без очила или контактни лещи - 100 дирхама глоба и две точки.

3. Включено осветление в колата без причина, докато сте в движение - 100 дирхама глоба.

4. Натискане на клаксона си без достатъчно основателна причина -100 дирхама.

За шофиране с изтъркани гуми ще ви глобят 200 дирхама и конфискуване за една седмица. Толкова е и глобата за стикери по колата, залепени без разрешение.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: