Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Вижте кои храни и добавки увреждат мозъка
Автор: Екип Varna24.bg 11:36 / 10.05.2023Коментари (0)374
©
Всекидневно ядем храни, които могат да бъдат потенциално опасни за здравето ни. Има обаче няколко изключително опасни добавки към храните, които консумираме често, а не си даваме сметка, че увреждат мозъка. До голяма степен учените си обясняват с това увеличения брой на заболелите от Алцхаймер.

Кои са най-опасните храни и добавки?

Мононатриев глутамат (МНГ)

Естествено глутаматът е на първо място. Лошото е, че той вече се използва повече отвсякога. Той повишава количеството глутаматна киселина в мозъка, което може да причини смъртта на нервните клетки. Днес производителите на храни се опитват да скрият тази съставка с умни и невинно звучащи имена като хидролизиран протеин, растителен протеин, соев протеин, соев протеинов концентрат, суроватъчен протеин или ароматизиращи подправки, ензими, екстракт от дрожди и други. Най-често се среща в кубчетата бульон.

Сукралоза

Това е друг подсладител, който убива 50% от добрите бактерии в червата ни, което води до образуване на токсини. Един от вредните ефекти на този процес е върху хипокампуса, където се съхраняват спомените ни.

Алуминий

Може и да ви изненадва, но алуминият се води за хранителна добавка. Той обаче е невротоксин. През 1970 г. аутопсии показват, че хората с Алцхаймер имат по-голяма от нормалната концентрация на алуминий в мозъка. Алуминият е обща хранителна добавка, която може да бъде намерена в бакпулвера и противослепващите агенти. Това е най-често срещаният метал в кората на земята, така че е трудно да се избегне досег с него в ежедневието ни.

Силно преработените храни

Силно преработените храни обикновено са с високо съдържание на захар, добавени мазнини и сол. Те включват храни като чипс, сладкиши, инстантни спагети, пуканки за микровълнова печка, сосове от магазина и готови ястия. 

Тези храни обикновено са с високо съдържание на калории и с ниско съдържание на други хранителни вещества. Те са точно видовете храни, които причиняват наддаване на тегло, което може да има отрицателен ефект върху здравето на мозъка ви.  Проучване установи, че диета с високо съдържание на нездравословни съставки води до по-ниски нива на метаболизма на захарта в мозъка и намаляване на мозъчната тъкан. Смята се, че тези фактори са маркери за болестта на Алцхаймер. 

Аспартам

Малко хора знаят, че този толкова често срещан подсладител може да повлияе много негативно на мозъка. Няколко проучвания, направени върху животни, показват, че аспартамът може да причини припадъци и мозъчни тумори. Въпреки това обаче той се добавя към огромно количество храни и напитки. Въпреки че не е лесно да го избегнете, четете внимателно етикетите – наличието му е задължително за отбелязване.

Риба, богата на желязо

Живакът е тежък метален замърсител и неврологична отрова, която може да се съхранява дълго време в животински тъкани.

Дълголетните хищни риби са особено податливи на натрупване на живак и могат да носят количества над 1 милион пъти концентрацията на заобикалящата ги вода. Поради тази причина основният хранителен източник на живак при хората са морските дарове, особено дивите видове. След като човек погълне живак, той се разпространява из цялото му тяло, концентрирайки се в мозъка, черния дроб и бъбреците. При бременни жени той също се концентрира в плацентата и плода. Ефектите от живачната токсичност включват разрушаване на централната нервна система и невротрансмитерите и стимулиране на невротоксини, което води до увреждане на мозъка. Рибите, с по-високо съдържание на живак са акула, риба меч, риба тон, портокалова риба, кралска скумрия. Може да ги консумирате, но по-рядко.

Диацетил

Представлява ароматно вещество. Смята се, че се изпиват 1,7 млрд. литра течности, към които е добавен и то само за една година. Диацетилът е в състояние да премине през кръвно-мозъчната бариера – защита, която предпазва мозъка от навлизане на вредни вещества. Смята се, че е една от причините за Алцхаймер.

Не се изписва на етикета с името си, но имайте едно на ум, ако прочетете "изкуствен ароматизатор масло“ или "естествени аромати“, пише bTV.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: