Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Владимир Полеганов за "Минало несвършено": Не беше лесно, беше предизвикателно
Автор: Благой Иванов 16:23 / 17.03.2024Коментари (0)1598
©
"Минало несвършено“ е книга, която следва изискванията на своя контекст и жанр. Не беше лесно, беше предизвикателно. Това сподели писателят и преводач Владимир Полеганов в предаването "Сториборд“ на Радио "Фокус“ с водещ Благой Д. Иванов.

"Минало несвършено“ е адаптация на Александър Чобанов и Владимир Полеганов, вдъхновена от сериала "Отдел Издирване“. Сериалът е един от най-награждаваните, а новелизацията Полеганов описва като психологически криминален роман.

Той получава пълна свобода за писане от сценариста на сериала Александър Чобанов. "Разполагах с всички материали, които са писани по сериала, заснети, както и тези, които не са включени в сериала. Все едно виждаш няколко варианта на една история. Това за мен беше доста интересно, защото ми даде възможност да опозная повече героите. Ако в центъра на една ситуация е едно събитие, това, което е излязло на екран, е друго събитие. Другото, което искахме да се случи, е романът да е мрачен. Градът е много особен и важен герой. Той задава не само атмосферата, но и параметрите на съзнанието и мислите на героите. Това е нещото, което докато пишех, използвах най-много“, разказа Владимир Полеганов.

Краят на сериала е отворен, което му дава известна свобода. "В самата плът на текста, в малките сюжети, в особеностите на героите има някои за мен сериозни разлики между това, което се случва на екран, и това, което се случва в книгата. Все едно виждаш алтернативни варианти на история и човек“, допълни писателят.  

Въпреки че има пълната свобода на писане, той призна, че новелизацията на сериала е била предизвикателство за него. "Изкушавам се да пиша без да крия пряката реч, пиша дълги изречения – тези моменти ги има, но те са много малко. Те по-скоро разтварят света на сериала и го отварят към възможностите на художествената литература“, допълни Полеганов.

При създаването на романа той черпи вдъхновение от Джоан Д. Виндж с новелизацията й на "Изгубени в космоса“ от 1998 г. Заимства идеи и от творчеството на писателя Жан-Патрик Маншет. "Той е много странен френски автор. Неговите романи са кратки, между 80 и 120 страници, действието е, бих казал, изключително истерично. Но там има много силни женски образи, каквито има и в сериала и с които на мен ми беше доста интересно да работя. В сериала те са три, много различни. Мисля, че разказът и при трите е съвсем различен. В един от случаите си позволих да привнеса малко от себе си – там пряката реч е скрита, има нещо, което прилича много на вътрешен монолог, има странни моменти, но те са удържани в страниците“, обясни Полеганов.

Черпи идеи и от криминалния роман "Titanium Noir“ на Ник Харкауей. "Има го този глас на разказвача, което беше нещо, което търсех, и се надявам да съм намерил, защото сериалът с историята, с героите и с града изискват да има такъв глас.“








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: