Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Внимание! Ако ви полази процесионка, направете това веднага!
Автор: Георги Иванов 10:21 / 18.04.2024Коментари (0)1564
©
Ако сте имали контакт с процесионка, трябва да се измиете хубаво с вода и при поява на обрив да намажете с локален кортикостероиден крем, антихистамини евентуално да се назначат и да се потърси лекарска помощ. Такъв съвет даде доц.д-р Георги Николов от Националния център за заразни и паразитни болести в “Денят на Фокус".

“При някои пациенти се получава сенсибилизация - стават алергични към алергени в токсините от влакната на процесионката и при втора среща с нея може да има тежка алергична реакция. Тогава може да се направи алергична проба - разработили сме алерген от борова процесионка, който се хваща от алерголозите при тестове", уточни медикът.

“Проблемът с процесионките, както се наричат, най-вече боровата процесионка, го следим от 10 г. Тази гъсеница е много разпространена в България. С колеги от БАН проучихме тези вредители по горите, които унищожават дърветата.

Тези гъсеници имат токсични власинки, които предизвикват оплаквания у хората и животните. С промяната на климата и разпространението на ареалите на процесионките повече райони от страната ще бъдат засегнати от тях. Наричат се така, защото се закачат една за друга и сякаш вървят в процесия. При миграцията си се придвижват в колона", даде подробности за гъсениците доц.д-р Николов.

“Дъбовата процесионка също се среща в горите ни и е сходна на боровата. И двата вида гъсеници предизвикват у човека реакция заради токсичните си власинки. Това е тяхното приспособление за защита и при досег с кожата отделят токсични вещества, някои от тях са алергени и се наблюдават обриви, инхалиране, пристъпи на задух, рядко може да се предизвика шок - за такива случаи у нас още няма доказателства, специално за шокът", поясни още лекарят.

“Боровата процесионка действа при непосредствен контакт с кожата, но когато процесионките са в голямо количество, особено по дърветата под формата на пашкули, при отварянето можем да инхалираме тези космици и да се получат по-тежки алергични реакции. Домашните любимци, когато намерят процесионки, могат да я подушат или изядат и въздействието става върху лигавицата с тежка обща реакция", даде подробности по темата доц.д-р Георги Николов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Серия от трусове в Турция
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: