Внимание! Не преяждайте, рисково е за здравето

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:44 / 26.12.2016
1467
След четиридесетдневните пости започва голямото ядене. Най-тежки и обилни са Коледните обяд и вечеря, но гастрономическата вакханалия носи опасност от жлъчни кризи.

Преяждането по празниците може да бъде изключително рисково по празниците, алармират специалистите по хранене. Най-опасни могат да се окажат именно обедът и вечерята на Коледа, които па традиция са мазни и обилни.

Не случайно именно след Коледа и Нова година спешните центрове и болниците се пълнят с клиенти на гастроентеролозите и хирурзите. А нерядко - и на токсиколозите заради прекаляването с храната и алкохола.

На коледната трапеза буквално се състезават за вниманието ни ястия от свинско месо, колбаси, патица, пиле, пуйка или гъска, баница, плата със сирена, туршии и салати, сладкиши, както и неизядените от Бодни вечер постни манджи - боб, пълнени чушки, питка, ракия, вино, уиски...И на човек не му остава нищо друго, освен да се поддаде на изкушението и да опита от всичко.

След такова прекаляване може да се отприщи жлъчна криза, проблеми с панкреаса, да се стигне до редица други стомашни неразположения, възпаления и болки, дори до перитонит.

Не бива да се прекалява с яйцата и месото, което традиционно за нашенската трапеза най-често е свинско. Най-много трябва да внимават хората, които са постили и тези, които по принцип си и мат проблеми със стомаха.

Трябва да се ограничават и пикантните храни. Стомасите буквално "издишат", подложени на гастрономическа вакханалия и смесването на различни видове храни и напитки.

Вместо да се нахвърляте като озверели от глад вълци върху трапезата, по-добре яжте по-продължително, с промъждуците от по час, дъвчете бавно, съветват специалистите. Ако обядът е бил изключително обилен, по-добре вечерята да е по-лека.


Виж коментарите (0)

Още по темата (129):
04.01.2017 Пиян полицай нахълта на коледен купон и заповяда: Стройте се по красота!
02.01.2017 Вижте как можем да върнем нежеланите подаръци
02.01.2017 Започва голямото прибиране след празниците
01.01.2017 Няколко съвета да нямаме тежък махмурлук
01.01.2017 Няколко интересни обичаи, които правят по света за здраве и берекет
01.01.2017 Първият гост в дома през новата година трябва да носи хляб
Още новини от Любопитни новини:
Безгрижие и "joie de vivre": Ето кой период в историята на Франци...
Най-лесните начини за справяне с тежките магнитни бури
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада?
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Лили Иванова приятелка с Анита Мейзер?
Бившата жена на Димитър Рачков и настояща на Евтим Милошев крие т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).