Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Във Варна днес показват дигиталния вариант на един от най-зрелищните български филми
Автор: Екип Varna24.bg 10:00 / 14.01.2020Коментари (0)2576
©
Довечера от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна за първи път в страната ще бъде показан новият филм на режисьора акад. Людмил Стайков "Ханът и империята". Той е в дигитален вариант, 4К и сараунд, като са  възстановени оригиналните кадри от трилогията "Хан Аспарух", но музиката и оформлението са в изцяло нов вариант. На представянето на филма ще присъстват, освен режисьора Людмил Стайков, изпълнителят на главната роля Стойко Пеев и управителят на Доли медия студио инж. Добромир Чочов, автор и технически изпълнител на идеята за дигитализиране на един от най-зрелищните български филми. В плановете на Чочев е възстановяването в дигитален вариант и на други български киношедьоври.

Това е първо публично показване на филма "Ханът и империята“ . Досега филмът е показван само в София на две закрити прожекции в Дома на киното и БАН. Времетраенето е 2 ч. и 20 минути. Знаете, че трилогията "Хан Аспарух“ - "Фанагория", "Преселението" и "Земя завинаги" бе с времетраене над шест часа. Новият филм няма нищо общо и с холивудската версия, която бе показана някога. Трилогията "Хан Аспарух" спечели наградата на зрителите и "Златна роза" на Варненския кинофестивал и изборът за старта му пред широката публика във Варна сега  не е случаен.

Новият филм запазва автентичността на оригиналните кадри. В заснемането на "Хан Аспарух" преди 38 години са участвали над 100 000 души. Гледан е от над 10 млн. зрители. Участват едни от най-популярните актьори - Стойко Пеев, Антоний Генов, Васил Михайлов, Стефан Гецов, Джоко Росич, Ваня Цветкова, Аня Пенчева, Йосиф Сърчаджиев и др. Сценарист е Вера Мутафчиева, Композитор е Симеон Пиронков. Всъщност, музиката и аранжиментите в "Ханът и империята" са разработени наново. Поканени са известни наши музиканти и композитори- Стефан Димитров, Румен Бояджиев - син, Минко Ламбов, Александър Карагьозов.Големият симфоничен оркестър е  дирижиран от Пламен Джуров, а хоров диригент е София Бърдарска. На практика "Ханът и империята" е ново художествено произведение. Идеята за възстановяване на филма и техническата реализация е на управителя на Доли Медия студио Добромир Чочев. Студията изцяло реставрира  филма "Хан Аспарух" по време на работата над дигиталната версия "Ханът и империята“.  Работата над филма е уникална сама по себе си заради редицата технически сложности, липсата на нотен материал от музиката в оригиналите и др.

Философията на платното и кадрите са максимално близки до фактологията, като някои кадри са възпроизведени буквално от историческите свидетелства. Картината е много близка до съвременното знание за произхода на българите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: