Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Във Варна започва "София филм фест плюс"
Автор: Екип Varna24.bg 09:52 / 20.03.2015Коментари (0)1010
©
Веднага след приключването на тазгодишното издание на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ВЪВ ВАРНА, от 20 до 26 март Фестивален и конгресен център ще предложи на киноманите в морската столица допълнителна селекция от програмата на престижния фестивал под надслов СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ПЛЮС с нови любопитни заглавия, отличени с престижни международни награди.

"Феникс" е вторият съвместен филм на режисьора Кристиан Пецолд и актрисата Нина Хос, чиято първа лента - "Барбара" получи изключително международно признание, подкрепено включително със "Сребърна мечка" за режисура от Берлинале и наградата за най-добра актриса на МФФ "Любовта е лудост" през 2012 г. Самият "Феникс" спечели приза на ФИПРЕССИ в Сан Себастиан миналата година. Историята е за еврейка, попаднала в концентрационен лагер в хитлеристка Германия след предателство на съпруга си, обезобразена, но оцеляла, получила ново лице и върнала се отново при него без да разкрива коя е, за да потърси отговор на въпроса защо.

Към годините на Втората световна война и малко след нея връща зрителите и "За короната и страната" на известния режисьор Джон Бурман. Неговият разказ за следвоенна Англия е пропит с откровена носталгия и ненатрапчиво усещане за загуба, а героите му са изпълнени с надежда на ръба на новата епоха. Двама млади мъже с почти антагонистични характери се срещат в казармата, но тя ги превръща в приятели, давайки им обща цел - да отмъстят на мъчителя си, старши сержант Брадли, и мигове на откровение - за любовта, която ги сполетява.

Със сериозен актив награди, между които Голямата награда на журито в Кан и Специалната награда на журито и наградата за женска роля на Мария Александра Лунгу в Севиля, идва италианско-швейцарско-германската продукция "Чудесата". Режисьорката Аличе Рорвахер води публиката в уединена ферма в Умбрия, където леха зеленчуци и няколко пчелни кошера са целият свят за 12-годишната Джелсомина, трите й по-малки сестри, майка й и баща й. Но това лято ще се случат две неща. Като помощник в стопанството - по програма за превъзпитание на проблемни младежи - ще дойде Мартин, и в района ще пристигне екипът на телевизионното състезание "Провинциални чудеса" - с водеща, приличаща на фея (с Моника Белучи в ролята). След това нищо няма да е същото. "Това е филм за прекрасните странности на семейството - еднакво способно на любов и унищожение, щастие и отчаяние, често в един и същи момент" - пише Дейв Калхун в Time Out.

С две награди от Кан - "Особен поглед" за режисьора Корнел Мундруцо и традиционната "Palm Dog", е и унгарското предложение, "Белият бог". В подкрепа на чистото родословие на кучетата нов закон въвежда тежък данък на смесените породи. Собствениците започват да изоставят кучетата си и скоро приютите се препълват. 13-годишната Лили прави всичко възможно, за да защити своя любимец Хаген, но в крайна сметка баща й го изгонва на улицата. Скоро бездомният Хаген разбира, че не всеки човек е най-добрият приятел на кучето. Той се присъединява към банда улични псета, но бързо е заловен и изпратен в кучкарник. Почти изгубили надежда, кучетата ще се възползват от единствения шанс да избягат и да въстанат срещу човечеството. Отмъщението ще е безмилостно. Лили е единствената, която може да спре неочакваната война между човека и кучето.

От селекцията на Кан е и режисьорският филм на любимеца на публиката Томи Лий Джоунс, ко-продукция на САЩ и Франция, "Водачът". Впрочем, популярният актьор играе в него и главната мъжка роля - на нескопосен престъпник от времето на Дивия запад, когото главната героиня спасява в замяна на обещание да й помогне да върне на Изток три жени, изгубили разсъдъка си. Предстои им тежък път през снежни бури и опасни срещи с местни заселници и индианци. На Томи Лий Джоунс във филма партнират поне две изключителни актриси - Хилъри Суонк, великолепна като самотната бунтарка от малкото религиозно градче, дръзнала да тръгне на непосилна мисия, и самата Мерил Стрип.

Освен новите предложения, почитателите на седмото изкуство ще могат отново да видят и два филма, които вече бяха показани в програмата на София Филм Фест във Варна през миналата седмица - "Раната" на Фатих Акин за баща, търсещ отчаяно дъщерите си, оцелели като по чудо след геноцида над арменския народ през 1915 г., и аржентибско-испанската лента "Диви истории" на режисьора Дамиан Шифрон, с номинация за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм през тази година и още над 15 най-престижни международни награди.

Цената на билетите за СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ПЛЮС е 6 лв., с намаление за учащи и пенсионери 4 лв. Прожекциите са от 18 и от 20 часа в зала "Европа" на Фестивален и конгресен център.



Още по темата: общо новини по темата: 23
15.03.2021 »
17.02.2016 »
13.03.2015 »
12.03.2015 »
11.03.2015 »
10.03.2015 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: