Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
"Вяра" – 11 млади варненски минути в "Любовта е лудост"
Автор: Екип Varna24.bg 12:02 / 27.08.2011Коментари (0)1547
© Varna24.bg
В рамките на кинофестивала "Любовта е лудост" 2011 от 20.00ч в Зала "Европа" на ФК ще бъде представен филмът "Вяра" на режисьора Мариета Печанска.

"Вяра" е една кратка история (11 минути) с неочакван край, разказана много визуално и с лекота от няколко млади варненци, сприятелили се покрай екстремните си занимания с хавайски сърфове в морето. Режисьор и сценарист е Мариета Печанска, оператор - Петър Бонин. Снимана е миналата година, точно преди Мариета Печанска да замине да работи за декорите на "Острова" - проекта на Камен Калев, около който нейното име нашумя.

Филмът е романтичен, изразява млада любов към живота и непресторена бизост до природата. Баща и дъщеря живеят идилично в тихо място край морето, докато се появят няколко мутри. Това, което се случва после, е наистина изненадващо. То защитава поетичната концепция на Мариета, която превръща в символи всички герои. Важна функция във филма имат няколко стиха от стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров. Момичето Вяра е чисто и ясно - един едва ли не алегоричен образ. Истинският герой на филма обаче е Човекът, който се бори да живее честно, праведно и щастливо, без да пречи на никого.

За ролите Мариета ангажира предимно непрофесионални актьори. Главната роля е на Човека. В нея влиза колоритният Габриел Димитър Йорданов - Хаби, познат като запален сърфист, музикант и майстор на "комети". Той е пионер в България на играта за подхвърляне на тези шарени топки с опашки и в летните вечери мята "комети" с приятели на входа на Морската градина.

В ролята на Вяра - дъщерята на Човека, е 12-годишната Рали Неделчева от детското театрално студио "Шурче". Актьорът Борис Касиков заедно с приятелите си Гетов и Рапъра влиза в изразено карикатурната мутренска роля.

Операторът Петър Бонин има основна заслуга за романтичните визуални внушения на лентата, радва зрялото внимание на камерата към детайлите от природата и човешкото лице.

Музиката носи аромата на отминали времена. Отговорност за носталгичното й звучене има Александър Янев, който прави своя подбор от стари плочи. Чуваме тихата тъга по изгубените идеали.

"Обществото сега в България е толкова болно, че аз самата чувствам носталгия по стари времена" - казва Мариета. А когато я попитате тя в какво вярва, отговорът е бърз и категоричен: "Аз вярвам в любовта. Любовта е силата, която може да пребори всичко. Тя е и най-чистата форма да се третира както доброто, така и злото. Въпреки че е трудно, трябва да опитваме. Този късометражен филм ми дава вяра и на мен самата - вяра да продължа. Защото моето кинотворчество е в началото си. В киноразказа съм все още нова. Сега формата е кратка. Дългите ми разкази предстоят."

Междувременно Мариета завършва един клип на групата Future Shock. Правят го отново в същия творчески екип - тя е сценарист и режисьор, а Петър Бонин - оператор.

Режисьорът Мариета Печанска за "Вяра":

Историята е много лична и чувствах нужда да я разкажа. Започна се така: един ден разсъждавах относно филма "Криле на желанието" на Вим Вендерс. Казах си - ето как един артист може да направи от киното поезия, а дали не може да се направи от поезията кино. Реших да изиграя едно мислено упражнение и взех любимото си стихотворение "Вяра" от Никола Вапцаров с идеята да го превърна във форми и образи.

Това е една история, което винаги съм искала да разкажа. Тя следва структурата на стихотворението с малки промени в полза на киноезика и говори за универсални принципи и идеи - вяра в човека, в бъдещото по-високо съзнание. Става дума за вечната борба между добро и зло и за това как човек трябва да бъде силен и да отстоява идеите си, независимо от врага, с който се сблъска.

Всъщност тази история може да се разкаже във всяка държава и във всяка епоха. Затова и използвам стихотворение от друга епоха, в което става дума за друга борба. Знам, че ще има два типа зрители - едни, които ще погледнат само филма, и други, които ще разберат и връзката със стихотворението.

Аз избрах ситуация от най-тъмните времена на промените у нас, които преобърнаха живота на много хора. Поглеждам към фигурите от тези времена с ирония, образите на мутрите са карикатурни, те са третираното със смях зло. Целта ми е филмът да не натоварва, а да дава на зрителя свежест и вяра, да го кара да се почувства силен и вярващ, да му е леко.

 

Източник: Дарик Радио




Още по темата: общо новини по темата: 7
02.09.2011 »
01.09.2011 »
30.08.2011 »
28.08.2011 »
26.08.2011 »
24.08.2011 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: