Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ясен Григоров, режисьор: От 2021 г. има проблем със "Златен глобус", в комисията няма нито един чернокож
Автор: Живко Кръстев 16:15 / 06.10.2023Коментари (0)888
© Личен архив
За всяко жури, което е обвързано с индустрия като филмовата, от която се генерират много големи приходи и има финансови очаквания на инвеститори и продуценти, е напълно нормално да има и правила. Дали тези правила ни харесват, или не – въпрос на избор на всеки артист е дали да бъде в симбиоза, или търкане. Това каза режисьорът Ясен Григоров в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“

Според него няма нищо спорно в решението комисията, която връчва наградите "Златен Глобус“, вече да бъде назначавана на квотен принцип. Тя вече трябва да бъде съставена задължително от 47% жени, 26% латиноамериканци, 13% азиатци, 11% чернокожи и 9% представители на Близкия изток. "От 2021 г. има проблем със "Златен глобус“ и Асоциацията на чуждестранните журналисти, в която няма нито един цветнокож член. Промяната идва в следствие от разследване на няколко големи медии и оплаквания от организации, които са се почувствали агресирани от расистки и сексистки обсъждания в тази комисия, която не е допускала абсолютно умишлено на расов и сексистки принцип други членове. Една комисия, която не може да се авторегулира, получава санкции от някакви организации и въвежда тези квоти, които ни дразнят, защото са процентни. Това изкуство работи с много повече от проценти – работи с истински пари, и затова е индустрия, която трябва да работи и с проценти“, коментира Ясен Григоров. 

Истинският проблем според него е в квотния принцип на създаването на изкуство, без значение от вида му. "Изкуството е поле на свобода, което не подлежи на оценка. Там единствено артистът има погледа и правото да направи това, което желае, стига то да не вреди. Минали сме през различни политически системи, различни икономически моменти – всяка една епоха дава отпечатък върху това как се създава едно кино произведение. Киното е едно от най-трайните изкуства във времето, които оставят отпечатък на момента, в който живеем, за доста далечно бъдеще. Затова правенето на кино и изкуство е направо политически акт, то няма как да не бъде подчинено на моментната ситуация“, смята режисьорът.  

В този смисъл всички филмови, независимо дали са международни или локални, са награди, които са подчинени пряко на културните институти към съответните правителства, т.е. те са политически актове и са съобразени с политическата ситуация, коментира още Ясен Григоров.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофа с президента на Иран
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: