Ясен Григоров, режисьор: От 2021 г. има проблем със "Златен глобус", в комисията няма нито един чернокож

Автор: Живко Кръстев
Коментари (0)
16:15 / 06.10.2023
906
За всяко жури, което е обвързано с индустрия като филмовата, от която се генерират много големи приходи и има финансови очаквания на инвеститори и продуценти, е напълно нормално да има и правила. Дали тези правила ни харесват, или не – въпрос на избор на всеки артист е дали да бъде в симбиоза, или търкане. Това каза режисьорът Ясен Григоров в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“

Според него няма нищо спорно в решението комисията, която връчва наградите "Златен Глобус“, вече да бъде назначавана на квотен принцип. Тя вече трябва да бъде съставена задължително от 47% жени, 26% латиноамериканци, 13% азиатци, 11% чернокожи и 9% представители на Близкия изток. "От 2021 г. има проблем със "Златен глобус“ и Асоциацията на чуждестранните журналисти, в която няма нито един цветнокож член. Промяната идва в следствие от разследване на няколко големи медии и оплаквания от организации, които са се почувствали агресирани от расистки и сексистки обсъждания в тази комисия, която не е допускала абсолютно умишлено на расов и сексистки принцип други членове. Една комисия, която не може да се авторегулира, получава санкции от някакви организации и въвежда тези квоти, които ни дразнят, защото са процентни. Това изкуство работи с много повече от проценти – работи с истински пари, и затова е индустрия, която трябва да работи и с проценти“, коментира Ясен Григоров. 

Истинският проблем според него е в квотния принцип на създаването на изкуство, без значение от вида му. "Изкуството е поле на свобода, което не подлежи на оценка. Там единствено артистът има погледа и правото да направи това, което желае, стига то да не вреди. Минали сме през различни политически системи, различни икономически моменти – всяка една епоха дава отпечатък върху това как се създава едно кино произведение. Киното е едно от най-трайните изкуства във времето, които оставят отпечатък на момента, в който живеем, за доста далечно бъдеще. Затова правенето на кино и изкуство е направо политически акт, то няма как да не бъде подчинено на моментната ситуация“, смята режисьорът.  

В този смисъл всички филмови, независимо дали са международни или локални, са награди, които са подчинени пряко на културните институти към съответните правителства, т.е. те са политически актове и са съобразени с политическата ситуация, коментира още Ясен Григоров.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Лекар: Ако спрете да пушите на 40 г., ще добавите 9 г. към живота...
Почина голяма звезда от Евровизия
Учените са склонни да вярват, че човешкото съществуване се е заро...
Удрят ни мощни магнитни бури през юни, ето точните дати
Опасност от първа и втора степен за обилни валежи, градушки и гръ...
Невролог: Хората с хипертония трябва да избягват тези храни и нап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).