Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Яжте този зеленчук, за да имате котешко зрение
Автор: Цвети Христова 13:16 / 18.12.2023Коментари (0)734
©
Морковите имат малко калории и висока хранителна стойност. Култивирани са на територията на днешен Иран и Афганистан преди 5000 години. Оттам морковите започват своето пътешествие по света. Sofia24.bg ще ви разкаже за ползите от консумацията на този зеленчук.

В Иран и Афганистан морковите били лилави на цвят и не се славели с толкова приятен вкус. Любопитно е, че съществуват над сто сорта ядливи моркови - оранжеви, жълти, лилави, бели, червени. В миналото се срещали и черни. Оранжевите моркови са създадени в Холандия в чест на кралския двор, чийто официален цвят, както е известно, е оранжевият.

Те съдържат главно вода и въглехидрати, които се състоят от нишесте, фибри и прости захари. В проценти това изглежда така: 88% вода, 4.7% захар, 0.9% протеини и 2.8% диетични фибри. Само цвеклото е по-сладко е по-сладко от тях по отношение на зеленчуците. Широко известен факт е, че имат най-голямо съдържание на витамин А (бета каротин) сред зеленчуците. 100 грама моркови осигуряват 1.4% от препоръчителната дневна доза от витамина.

Хората с ниски нива на витамин А са по-склонни към нощна слепота. Морковите са богати на бета-каротин - съединение, което организмът превръща във витамин А, който поддържа здравето на роговицата - най-външния слой на окото. Бета-каротинът помага и за предотвратяване на свързаните с възрастта очни заболявания, като макулна дегенерация.

Прекаляването с моркови може да причини заболяването каротенозис, което придава на кожата жълтеникав оттенък. Морковите съдържат разнообразни хранителни вещества и антиоксиданти, както и витамин С, които подсилват имунната ви система. Изследвания показват, че морковите могат да предпазят от хипертония и сърдечносъдови заболявания и дори да помогнат за намаляване на холестерола.

Съдържат важните за здравето на костите витамин К и малки количества калций и фосфор. Всички те могат да помогнат за предотвратяване на остеопорозата. Британската преса публикувала навремето статия за Джон "Котешките очи" Кънингам. Това е един пилот на изтребител по времето на Втората световна война. В статията се казвало, че той можел да вижда идеално през нощта, защото ядял много моркови. Така се родил този мит, за да може да се запази тайната, че британците използват нов радар, който засича с голяма точност вражеските машини.

Въпросният пилот би много добър в свалянето на вражески самолети през нощта. Както вече казахме, морковите наистина съдържат витамини и минерали, които помагат на зрението, но що се отнася до Джон "Котешките очи"- историята е измислена. Както е известно, котките имат перфектно зрение. Подобно на хората, зрението е много важен елемент, що се отнася до процесите на общуване и при мъркащите мацани. 

Основните каротеноиди, съдържащи се в морковите, са бета-каротин, лутеин и зеаксантин. Каротеноидите са съединения с антиоксидантни свойства - способни са да неутрализират свободните радикали в тялото. Така че, ако ядем моркови има по-нисък риск от развитие на различни заболявания като рак, сърдечносъдови заболявания, както и такива свързани със стареенето - например катаракта. За по-добро усвояване на каротеноидите се препоръчва оранжевите зеленчуци да се консумират с мазнини, защото каротеноидите са мастноразтворими съединения.

Така че в това отношение е най-добре да ги консумирате сготвени.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бойни спортове
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: