Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
За да избегнете този нежелан сценарий: Скачайте на батут или на въже
Автор: Екип Varna24.bg 10:37 / 04.05.2023Коментари (0)515
©
Въпреки своята неувереност, пролетта отдавна е тук, а само няколко поредни топли дни са ни необходими, за да почувстваме прилив на нови сили и желание за нови приключения. Много вероятно е обаче да не сме се избавили съвсем от товара на дългата зима и въпреки високите градуси да не можем да скъсаме съвсем с изтощението и летаргията.

Разбира се, че емоциите и психологическото ни състояние са важни, но не по-важно е и общото състояние на организма. А лимфната система е една от водещите в него, защото е свързана с редица процеси и може да стане причина за не едно и две заболявания, ако не функционира правилно - като артрит, кожни проблеми, затруднено храносмилане, често главоболие, инфекции на синусите и други.

За да избегнем този нежелан сценарий е препоръчително няколко пъти в годината да правим лимфен детокс, а всеки ден да спазваме някои основни правила, за да ни служи лимфната система безотказно. 

Детоксът се изразява в няколко дни - от един до три, в които приемаме само течности, без никаква храна. Водата е от съществено значение за функционирането на лимфната система, а в този случай, в който целим нейното прочистване, към нея добавяме прясно изцеден сок от цитрусови плодове. Важно е да приемаме по три-четири литра течност на ден, а след края на прочистването се захранваме постепенно, пише lifestyle.bg.

Ако подобен режим с глад не е за нас, то може да направим част от ежедневната си рутина останалите лесни начини за подпомагане функцията на лимфната система и предотвратяване на нейното запушване.

Движение

Тази система не е като кръвоносната и лимфната течност се пренася единствено благодарение на движенията, които извършваме с тялото си. И в случая не се изискват тежки тренировки, защото дори леката физическа активност като разходка в парка ще подпомогне разпространението на лимфа в организма. А най-стимулиращо за целта се оказва скачането на батут или на въже.

Хидратация

От съществено значение за лимфната система е да пием достатъчно количество вода, съобразено с теглото ни. Така не само се предпазваме от възможността да задържаме вода и да се чувстваме подути, но и лимфата изпълнява по-ефективно своите детоксикиращи функции в организма.

Към чистата вода може да добавяме и резен лимон или лимонов сок. Препоръчва се и приемът на билкови чайове, най-вече от кориандър, ехинацея, джинджифил, сминдух, астрагал.

Контрастни душове

Горещата вода разширява кръвоносните съдове, а студената ги свива. И когато ги редуваме, това създава ефекта на помпа, с който лесно и ефикасно се изхвърлят токсините от организма. Не е препоръчително обаче за хора със сърдечно-съдови проблеми.

Сухо ексфолиране

Освен за състоянието на кожата, използването на четка за масаж на цялото тяло е полезно и за циркулацията на кръвта и лимфната течност. Необходими са ни само 10 минути преди баня, като след това може да продължим и под душа.

Лимфодренажен масаж

Това е специален вид масаж, който има за цел да подпомогне движението на лимфна течност, да разруши натрупванията на токсини, ако има такива в организма, и да помогне за извеждането на вредните вещества. Препоръчва се веднъж или два пъти в месеца.

Облекло и козметика

Дори и да се чувстваме добре в тях, е препоръчително да избягваме прекалено тесните дрехи. Те блокират движението на лимфната течност и могат да предизвикат натрупване на токсини. Освен това трябва да залагаме на модели от естествени материи, защото токсините в синтетичните платове се абсорбират и достигат до лимфната система.

Същото важи и за козметичните продукти, които нанасяме върху лицето и тялото си. Те трябва да бъдат с максимално изчистен състав, защото всичко, което попива в кожата, достига и до лимфната система и влияе на нейното функциониране, подчертава MindBodyGreen.

Дишане

Лимфната течност в организма е три пъти повече от кръвта, но за нея няма помпа като сърцето, която да ръководи движението й. Затова можем да го подпомогнем с дълбоки вдишвания и издишвания, чрез които токсините се транспортират по кръвта до черния дроб, който ги преработва и изхвърля.

Хранене

Разбира се то също е важно за доброто функциониране на лимфната система. Основната препоръка е за консумация на непреработени и сурови храни, които са богати на различни полезни вещества.

В този списък са зеленолистните зеленчуци, плодовете с ниско съдържание на захари, ленено семе, чиа, авокадо, чесън, бразилски орех, бадеми, орехи, червени боровинки. Трябва да избягваме захарта, солта, соята, преработените храни, изкуствените подсладители.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: