Забраняват на циганите в Сърбия да се возят на такси

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
11:37 / 06.08.2019
1403
В интернет се появи правилник, който трябва да бъде спазван от всички шофьори от известна таксиметрова компания в сръбския град Ниш. В него се казва, че всеки таксиметров шофьор, който забележи, че неговата услуга иска да използва ром, "веднага да даде газ и да изчезне“.

"Централата по телефона не може да види клиента и ако отидете на адрес и видите, че са роми, веднага тръгвайте. Съобщете на централата, че повикването не е наред и ще бъдете върнати на стоянка“, пише в правилника, цитиран от сръбското издание "Ало“.

В дискриминиращия правилник таксиметровите шофьори биват предупреждавани, че ромите най-вече търсят такси при известна пекарница в града, но и често молят други да поръчат таксито вместо тях, поради което водачите "трябва да бъдат бдителни“.  

"Ако централата ви даде адрес в Белград Мали /квартал в Ниш, в който живеят много роми/ и посочи, че повикването е наред, приемете курса и откарайте човека“, пише в брошурата като изключение от правилото.

В текста обаче специално се подчертава, че в колата не се приемат роми, които са се опитали да спрат таксито на улицата.

Комисарят за защита на равнопоставеността Бранкица Янкович каза, че на подобни безобразия трябва да бъде сложен край.

"Осъждаме постъпката на таксиметровата компания и се надяваме, че във връзка с този случай днес ще бъде внесена жалба“, казаха от пресцентъра на комисаря.

Фолк певецът и председател на Центъра за човешките права и националните малцинства Хасан Дудич каза, че постъпката на таксиметровата компания от Ниш представлява най-гнусен акт на дискриминация, поради което компетентните трябва да реагират.

"Град Ниш не бива да толерира подобни постъпки. Ромите са били винаги със сърбите, когато им е било най-тежко и единствено те са останали верни на Сърбия. Те по никакъв начин не са заслужили подобно лошо отношение към тях“, каза Дудич.

Виж коментарите (5)
Още новини от Любопитни новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Авиокомпания предлага по-атрактивни цени на билетите за почитател...
Младеж изненада Карбовски на улицата
Уникална история: Да си купиш телевизор с монети, събирани от пла...
Ивет Лалова показа сина си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).