Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Започна 24-ят Международен балетен конкурс
Автор: Екип Varna24.bg 09:56 / 20.07.2010Коментари (0)1148
©
Цените на билетите за 24-тия международен балетен конкурс не са по-високи от миналогодишните, съобщи във Варна шефът на проявата доц. Емил Димитров. Те са от 8 до 50 лева в зависимост от това за коя конкурсна вечер се отнасят. За първи, втори и трети тур входът е съответно от 8 до 15, от 10 до 25 и от 12 до 40 лева. Галаконцертът предлага места в рамките на 15 - 50 лева, съобщиха още организаторите. Тазгодишното мото на надпреварата е "Принос към културата на Европа", а лично директорът е измислил и още един апел - "Да бъде!". Идеята се родила от трудностите, най-вече от финансов характер в ситуация на криза, поради което и конкурсът бил под въпрос. Всичко обаче се преодоляло, разказва Димитров. Дори кандидатите се съгласили да поемат сами разноските си. Самите турове са намалени откъм брой вечери. След откриването днес от 20 часа в Летния театър започва и първата състезателна вечер. Публиката ще се наслаждава на класическа хореография като част от задължителната програма. Така ще продължи съответно на 20 и на 21 юли. Умения в класическата и съвременната техника ще демонстрират допуснатите до втори кръг на 23 и 24 юли. На 26-и и 27-и програмата продължава със съвременна и класическа хореография. Връчването на наградите и супер галаконцертът "Среща на поколенията" с участие на финалисти и бивши лауреати са предвидени за 29 юли.

В случай, че в някоя от вечерите вали, мероприятието може да бъде изместено в ДКС, ако там в този момент не тече спортно събитие. Билети се разпространяват в касите на ДКС, Летния театър, както и на www.eventim.bg.

Нови имена в академията

Първоначално организаторите са смятали да не приемат повече от 100 кандидати, но впоследствие премахнали ограничението и в момента на сцената ще се изредят 113 танцьори от 32 страни. 110 пък са записаните от 17 държави в международната лятна балетна академия, която ще върви по същото време в Спортна зала. Часове в нея ще водят Акад. Красимира Колдамова, Елизабет Плател, Тадеуш Матач, проф. Наталия Тарасова и Алфредо Торес. За първи път от доста години насам традицията на преподаването у нас ще възобнови и Бенджамин Феликсдал от Нидерландия. Той е премиер солист, световноизвестен педагог по балет и съвременен джаз танц и степ. Бил е солист на холандския национален и Кралския фландърски балет.

Председател на международната оценяваща комисия отново ще бъде проф. Юрий Григорович, хореограф и главен балетмайстор на Болшой театър.

 

Началото

Първото издание на Международния балетен конкурс е през 1964 г. Той е първият в света професионален форум и до днес остава една от най-престижните надпревари. Оттук е започнала кариерата на много световни балетни изпълнители като Владимир Василиев от Русия, който до момента е единствен носител на Голямата награда на Варна, Михаил Баришников от САЩ и сънародничката му Наталия Макарова, Патрик Дюпон от Франция и други големи имена. През годините председателския пост на конкурса за заемали творци като Галина Уланова, Нина Кираджиева и др. Организатор на конкурса е фондация "Международен балетен конкурс - Варна" с председател доц. Емил Димитров. Проявата се осъществява със съдействието на Министерството на културата и община Варна и е под егидата на Международния театрален институт и Международния танцов съвет към UNESCO.

Емил Димитров, директор на фондацията: Журирането е безпристрастно

Успехът е налице. Като гледаме биографичните справки на състезателите, можем да очакваме доста силен конкурс. Той е най-старият. Единствено в България е въведена пълна компютризация чрез електронна система на оценяване, за да няма възможност някой от международното жури да толерира един или друг участник. Винаги в комисията присъстват представители на поне 14 страни. Ако системата отчете големи разлики в оценяването, тя автоматично премахва най-високата и най-ниската оценка, защото отчита и двете като нереални. Това означава, че или някой е завишил, или е намалил умишлено резултата на даден балетист. Така вместо да помогне, оценяващият само може да навреди на фаворита си, ако има такъв.

Източник: в. "Народно дело"




Още по темата: общо новини по темата: 13
17.02.2020 »
10.02.2020 »
08.02.2020 »
28.07.2010 »
28.07.2010 »
27.07.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: