Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Започва 24-тия международен балетен конкурс
Автор: Екип Varna24.bg 16:23 / 19.07.2010Коментари (0)696
©
В летния театър в гр. Варна ще се състои 24-тото издание на Първия в света професионален международен балетен конкурс, научи Varna24.bg. Под мотото "Принос към културата на Европа", от днес до 29 юли 2010 г., балетни артисти от цял свят ще демонстрират талант и грация и ще се борят за Голямата награда на престижния международен форум. Над 113 участника от 32 страни ще се представят на сцената на Летния театър в тазгодишното издание на най-стария балетен конкурс в света.

Новината бе обявена днес по време на пресконференция във Френския културен институт. Участие в брифинга взеха доц. Емил Димитров - Председател на Фондация "Международен балетен конкурс-Варна", проф. Петър Луканов - Заместник председател на международното жури, акад. Красимира Колдамова - член на журито, Илянка Михайлова - началник дирекция "Музика" към Министерство на културата, Ришар Лескюр - Заместник-директор на Френския културен институт в България, Давид Вейзман - Културно аташе на Френския културен институт в България, Анка Костова - Мениджър "Външна комуникация" в Societe Generale Експресбанк и Атанас Свиленов (литературен и кино критик) в ролята на модератор.

Конкурсът ще се проведе с подкрепата на Министъра на културата Вежди Рашидов, който е председател на почетния комитет на международния форум. По традиция състезателният огън на 24-тото издание на конкурса ще запали най-младата състезателка. Почетен домакин на официалното събитие ще бъде Кирил Йорданов, Кмет на Община Варна.

Председател на 17-членното международно жури, в което участват световноизвестни имена на балетното изкуство, е акад. Проф. Юрий Григорович, хореограф и главен балетмайстор на Болшой театър, Москва.

Конкурсът по традиция се провежда в три тура за мъже и жени, младша и старша възраст, в надпревара за "Голямата награда на град Варна" от 6 000 Евро и званието "Лауреат на Международния балетен конкурс, Варна". Състезателната програма включва задължителен класически репертоар и произведения със съвременна хореография, създадени през последните десет години.

"Горди сме, че и тази година успяхме да продължим традицията на този най-стар балетен конкурс, който се провежда в морската ни столица. Това е и нашият принос към културата на Стария континент, като вярвам, че магията на балетното изкуство отново ще събере почители за един истински спектакъл на сетивата", каза доц. Емил Димитров, Председател на Фондацията на конкурса.

В рамките на 24-тото издание на балетния конкурс се провежда и Международна лятна балетна академия с майсторски клас в балетната класика, исторически характерни танци, модерни балетни техники, а също така и театрален джаз балет и афро-кубински танци с участие на педагози от България и чужбина. Паралелно със състезателната част ще се проведе Национален конкурс за деца "Изкуството против дрогата" - изложба живопис и пластика, както и изложба живопис и фотография "Изкуство за Изкуството", която ще се открие на 21 юли; "Живопис - Емилия Бояджиева" от 20 юли, както и изложба живопис "Балета в изкуството на Димитър Киров".

Организатор на конкурса е фондация "Международен Балетен Конкурс - Варна". Съорганизатори на конкурса са Министерство на Културата и Община Варна.

Основни спонсори на конкурса са Societe Generale Експресбанк и Deltatel.

Събитието се провежда и с помощта на Автомотор корпорация "Citroen" АД Силвия Ко, Гранд хотел Варна АД, Черно море хотел мениджмънт АД Варна, Фестивален и конгресен център - Варна, Дворец на културата и спорта ЕАД - Варна, Френски културен институт София, Фонд "Нина Кираджиева", Проф. Атанас Кареев.




Още по темата: общо новини по темата: 13
17.02.2020 »
10.02.2020 »
08.02.2020 »
28.07.2010 »
28.07.2010 »
27.07.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: