Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо мечтаем да изпаднем в зимен сън
Автор: Екип Varna24.bg 17:45 / 22.01.2024Коментари (0)963
©
Много ли ви е трудно да ставате сутрин през последните дни? Недоспивате ли си, независимо колко часа спите? Не сте единствените. С настъпването на студените месеци от годината почти всеки има желание просто да изпадне в зимен сън до пролетта. През зимата ни е по-трудно да ставаме сутрин и през деня често се нуждаем от дрямка, за която през останалата част от годината дори не мислим. Летаргията и апатията стават наши постоянни спътници, което затруднява дори ежедневните дейности. Защо ни се спи толкова през зимата?

Наистина ли имаме нужда от повече сън през зимата?

Според научни изследвания през зимата човек наистина има нужда от повече сън. През останалата част от годината - пролет, лято и есен, имаме нужда от около 7 до 9 часа сън всяка нощ, за да се чувстваме отпочинали и да имаме достатъчно енергия за всички ежедневни задачи. През зимата ситуацията се променя, както научните изследвания установяват, че имаме нужда от поне 1 час повече сън.

Защо ставаме по-сънливи през зимата?

Дневната светлина, попадаща върху ретината на окото, е ясен сигнал за тялото ни, че е време да се събудим. През зимата се разсъмва по-късно през деня, така че искаме да спим по-дълго. Тук напълно се усеща циркадният ритъм на нашето тяло - колкото по-тъмно е, толкова повече мелатонин (хормонът на съня) произвежда тялото ни. И под въздействието на този хормон кръвното налягане намалява, както и нивото на глюкозата - човек се отпуска и му се доспива. Ето защо е трудно да се събудите сутрин през зимата – навън все още е тъмно и тялото мисли, че е нощ.

Намалените нива на витамин D причиняват сънливост през зимата

През периода, когато денят е къс, естественото производство на мелатонин се увеличава, а количеството на витамин D намалява. Ако не компенсирате загубата на витамин D с добавки, резултатът е състояние на апатия, склонност към депресия и сънливост. Няма нужда да купувате веднага витамини от аптеката. Първо трябва да си направите тест за витамин D, който ще покаже дали имате дефицит на този витамин. С резултатите от анализа трябва да се консултирате с лекар, който ще предпише необходимата доза витамини.

Заради ниските температури навън метаболизмът се ускорява, имаме нужда да консумираме се по-калорична храна, която да бъде в по-големи количества. Това от своя страна предизвиква желание за сън.

Липсата на кислород в помещенията

През зимата прекарваме по-малко време на открито и по-рядко проветряваме помещенията, в които се намираме. Отоплителните устройства също играят роля, като често работят на пълна мощност и причиняват повишена сухота на въздуха. Като цяло се движим по-малко. В резултат на това снабдяването на мозъка с кислород се влошава, което причинява летаргия и желание за сън.



Още по темата: общо новини по темата: 480
05.05.2024 »
21.04.2024 »
17.04.2024 »
04.04.2024 »
24.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/80 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: