Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо яйцата и овесените ядки са сред най-предпочитаните закуски
Автор: Екип Varna24.bg 09:41 / 27.01.2025Коментари (0)1051
©
Яйцата и овесените ядки са два от най-популярните избора за закуска. За яйцата знаем, че са богати на протеини, витамини и минерали, които осигуряват енергия и са полезни за здравето на мускулите. Овесените ядки, от друга страна, са пълни с фибри, които пък благоприятстват здравето на червата и сърцето.

Предвид това, изборът между тези два варианта за закуска, би следвало да е съобразен с личните ни предпочитания и приоритети, свързани с начина на хранене и здравословно състояние.

Яйцата са чудесен избор, в случай че търсим източник на протеин, с който да подпомогнем изграждането на мускули. Овесените ядки пък са отлична опция за закуска с високо съдържание на фибри, която помага за понижаване на холестерола. Но както яйцата, така и овесените ядки, са пълни с витамини и минерали.

Каква е разликата в хранителните стойности на яйцата и овесените ядки

Ако ги сравним по хранителните им стойности, яйцата съдържат повече протеини, по-малко въглехидрати и никакви фибри в сравнение с овесените ядки, които са въглехидрати. Твърдо свареното яйце е богато на селен, което е важно за репродуктивното здраве и функцията на щитовидната жлеза. Освен това съдържа и холин, който помага за добра памет, настроение и функция на мускулите. Конкретно жълтъците имат лутеин и зеаксантин - антиоксиданти, които предпазват очите и намаляват риска от свързани с възрастта очни заболявания.

Овесените ядки са с високо съдържание на желязо, което е важно за червените кръвни клетки. Освен това са богати на фолат, който е от съществено значение за производството на ДНК и е особено важен за жените по време на бременност. И не на последно място, овесените ядки имат и витамин А, полезен за зрението и имунното здраве.

Селен и рибофлавин пък се съдържа както в яйцата, така и в овесените ядки.

Как да направим по-подходящият избор за нас: яйцата или овесените ядки

За да съобразим дали яйцата или овесените ядки са по-подходящата закуска за нас, е добре да вземем предвид личните си предпочитания и цели, свързани с хранителния режим. Ако той е съобразен с целите ни за отслабване, и овесените ядки, и яйцата могат да ни помогнат да се чувстваме сити и да потиснат апетита. За изграждането на мускулна маса, от друга страна, яйцата имат предимство, заради съдържанието на протеин.

Друго съображение е дали следваме диета с прием на малко въглехидрати или пък кето. В този случай овесените ядки може да се окаже, че не пасват на спецификациите на хранителния ни режим, тъй като са с относително високо съдържание на въглехидрати. Но ако целим да си набавим фибри, овесените ядки са чудесен вариант.

Какви са ползите и недостатъците на яйцата

Яйцата несъмнено могат да бъдат част от всяка една балансирана диета. Имат и предимството, че са лесни за готвене, което ги прави идеални дори и за по-натоварени сутрини, пише Health, цитиран от lifestyle.bg. Но още по-важното е, че сред ползите от яденето на яйца са изграждането на мускули, намаляването на телесните мазнини и насърчаване на чувството за ситост, което ни предпазва от преяждане по-късно през деня. Следователно, те също могат да се впишат в хранителен режим за сваляне на тегло.

 Единственото съображение за консумацията на яйца е свързана с повишаването на холестерола, но за неговите стойности влияние оказват и цялостната диета, генетика и състояния като диабет тип 2. В умерени количества обаче яйцата са полезни за повечето хора, включително и за тези със завишен холестерол.

Какви са ползите и недостатъците на овесените ядки

Богатите на фибри овесени ядки съдържат бета-глюкан, който помага за понижаване на холестерола и регулиране на кръвната захар. Освен това са богати на полезни растителни съединения, които благоприятстват цялостното здраве. Също така, консумацията на овесени ядки подпомага имунната система и подобрява здравето на червата. По-специално бета-глюканът има ключова роля при контролирането на теглото, тъй като помага за чувството на ситост и потиска апетита.

За недостатък на овесените ядки се счита възможността да причинят храносмилателен дискомфорт, като газове или подуване на корема. Това е свързано с високото им съдържание на фибри, но когато се прекали с количеството. За да избегнем тези нежелани ефекти, е добре да добавим богатите на фибри храни постепенно в диетата си.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: