Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Завърши киномаратонът от 112 филма във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:52 / 05.09.2018Коментари (0)2115
©
В програмата на кинофестивала "Любовта е лудост" бяха представени 112 пълнометражни игрални филма, документални и късометражни заглавия. 

На сцената на зала 1 във Фестивален и конгресен център актьорът Ицхак Финци  получи фестивалната награда за цялостен принос към българското кино. Той сподели, че му предстои участие в няколко проекта, и не би искал да приема приза като финал или раздяла с творческите си търсения.  

Журито с председател Клаудия Ландсбергер, Холандия, съосновател и първи президент на European Film Promotion, член на Европейската филмова академия, и членове: драматургът от Германия Хелмут Шьодел, Катерина Шпица - Русия, актриса, Луис Диого - Португалия, режисьор и Калин Станкулеску - филмов критик от Румъния избра своите фаворити сред 12-те конкурсни филма в основната програма:

·         Голямата награда "Златна Афродита“ получи филмът "Пътуващите артисти“, Унгария, режисьор Пал Шандор 

Оригинално и визуално магическо пътуващо кино в началото на XIX век, което разказва сложна история за любов, предателство и помирение в магическа комбинация от театър и кино.

·         Специалната награда на журито за най-добър режисьор – на Майкъл Роскам за филма "Състезателката и затворникът“, Белгия

Режисьорът на филма привлича зрителите в бърза, опасна и страстна любовна история, в която героите могат да намерят мир само в трагичния си край.

·         Наградата за най-добра мъжка роля -  на  Александър Перкинс за ролята му във филма "Честит рожден ден, Тоби Симпсън!“, Великобритания, режисьор Патрик Мейкин.

Показва по увлекателен начин как магията на любовта може да промени един страхливец в самоуверен щастлив човек.

·         Наградата за най-добра женска роля – на Адел Екзаркопулос за ролята й във филма "Състезателката и затворникът“, Белгия, режисьор Майкъл Роскам.

Прекрасно играе млада жена, която, следвайки страстта си към любовта на живота си, губи всичко.

·         За втора поредна година, фестивалът "Любовта е лудост“ имаше своето младежко жури, което награди гръцкия филм "Разделени светове“  на режисьора Христофорос Папакалиатис. Мотивът за наградата е, че филмът поставя любовта пред политически, икономически и социални конфликти по експериментален и оригинален начин.

Останалите призьори на 26-ото издание на кинофестивала са:

·         Награда на Съюза на българските филмови дейци: "Безкрайната градина“, България, режисьор Галин Стоев, 

·         Награда на гилдия "Критика“ към СБФД –"Доматеночервено“, Ирландия, режисьор Хуанита Уилсън,

·         Награда "Горчива чаша“ на Факултета по журналистика и масови комуникации към Софийския университет "Св. Климент Охридски“ - "Дванадесетият“, Норвегия, режисьор Харолд Цварт

Голямата награда в петия конкурс за плакат на МФФ "Любовта е лудост“ 2018: Пресиана Велинова-Варна, 10 год., парична награда от 300 лв.,

Наградата в конкурса за плакат, избран от гостите на фестивала – Румен Ковачев от гр. Пловдив, 24 год., парична награда от 100 лв.,

Наградата в конкурса за плакат, избран от акредитираните журналисти на фестивала: Станислава Върбанова от гр. Варна, 20 год., парична награда от 100 лв.

 

За първи път Международният филмов фестивал "Любовта е лудост" беше домакин на международна работна среща с начинаещи продуценти, с подкрепата на ИА "Национален филмов център“. Уникалното събитие се организира в тясно сътрудничество с MANNHEIM MEETING PLACE (MMP), продуцентската платформа на Международния филмов фестивал Манхайм-Хайделберг. MMP е признат за авторитетен форум в оказването на помощ при изготвянето на проекти за международни копродукции.

Нивото на международните експерти беше особено високо: 

- Джулиан Фридман: експерт от висока класа, специализиран във всякакъв вид литературни въпроси, отнасящи се до: ключово изречение, синопсис, трийтмънт и други важни текстове, целящи по-доброто разбиране на проектите от международна аудитория.

- Руди Тайхман: известен немски продуцент със сериозна практика в горещите въпроси на европейските копродукции като изработване на бюджети, финансови и календарни планове и др.

- Питър Армстронг: един от най-известните адвокати в Лондон. Освен, че предоставя правни услуги за големи холивудски продукции, той управлява Лондонското филмово училище и работи в Борда на директорите на филмовия фестивал в Шефилд.

- Павлина Желева: продуцент от България, работеща в тясно сътрудничество с ММP. Успешните й европейски копродукции "Реквием" за Г-жа Й“ (режисьор Боян Вулетич) и "Чудо“ (режисьор Егле Вертелите) са осъществени чрез MMP.

С помощта на международно признатите експерти начинаещите български продуценти се възползваха от тази първа и уникална възможност да развият своите филмови проекти.

Двудневното събитие бе модерирано от координатора на ММП Юлек Кеджиерски.

В киноафиша на "Любовта е лудост“, освен конкурсна програма и младежка конкурсна програма, се прожектираха и панорамите: Българска класика, Новото българско кино, По  глобуса, Фестивали и награди, Светове и граници, Дни на Русия, Фокус Румъния, Фокус Иран, Фокус Франция, Фокус Испания, Фокус Унгария, Комедиите на Рихард Бланк, Жан-Пол Белмондо на 85 години и късометражна програма.

В рамките на "Любовта е лудост“ 2018 премиер-солисти на Софийска опера и балет представиха балетния спектакъл "ЛЮБОВ". Идеята за поканата към тях беше като препратка към "Златна Афродита“ /наградата на кинофестивала/, богиня на красотата и любовта. С изпълненията си на класически и съвременен танц балетистите очароваха варненската публика, която дълго ги аплодираше. 

В съпътстващата програма на кинофестивала се откриха три изложби:  "Да рисуваш с любов и лудост“, живопис на Ginnу Andre, "От L.A. и назад“ на младия режисьор Румен Русев, "Между два свята" на Миглена Шегенова. В ежедневните срещи с автограф зрителите разговаряха с Ники Илиев, Саня Борисова, Деян и Дарин Ангелови, Стефания Колева и Лилия Маравиля, Весела Бабинова, Башар Рахал, Ясен Григоров и Герасим Георгиев – Геро. Кръглата маса с участието на наши кинокритици, организирана от сп. “Кино" беше на тема: " Ах, актьорите!“; Мария Лалева представи двете си стихосбирки "Личен архив“ и "Не съм Ви ближна“, Георги Тошев – филма и книгата си за култовата група "Историята на АББА.PS". Всеки ден пред Фестивалния и конгресен център танцуваха млади изпълнители от различни клубове за стандартни и  фолклорни танци, в т.ч. и украински ансамбъл, дошъл специално за участие в кинофестивала.

След церемониите по откриване и закриване на филмовия фестивал бяха прожектирани филми, получили "Златна палма“ от Кан 2018 – "Студена война“ на полския режисьор Павел Павликовски и японската драматична комедия "Крадци от магазини“ на Хирокадзу Коре-еда.

Статуетките "Златна Афродита“ са авторски на варненския скулптор и преподавател проф. д-р Пламен Братанов, а  статуетката "Крила“, която се връчва от младежкото жури е изработена в леярната на Иван Карачомаков от Сопот.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: