Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли каква е връзката между шуменското пиво и Русе?
Автор: Цвети Христова 12:15 / 15.08.2023Коментари (0)860
© Уикиедия
Знаете ли каква е връзката между шуменското пиво и Русе? Ruse24.bg ще ви разкаже как известният чешки майстор пивовар Франц Милде стъпва на българска земя през 1881 г., за да работи в пивоварната фабрика “Света Петка" в Русе. След година обаче заминава за Шумен, където е създадено пивоварно дружество. Той скоро става съдружник и участва в построяването на фабриката. С подкрепата на няколко граждани от Шумен той основава акционерното дружество "Българско пивоварно дружество". Целта е ясна - производството и продажбата на пиво.

Сключва се договор с майстора пивовар Франц Милде за 6 години, който от 1883 г. се приема за член на дружеството с условието да работи непрекъснато за повишаване качеството и количеството на бирата. Първата варка “Шуменско" е произведена на 1 март 1883 г. На следващата година в Русе заработва първият склад за бутилиране и продажба на шуменското пиво.

Строителството на другата пивоварна фабрика в Русе - "Хаберман“, започва през 1876 г. от австрийския предприемач Йохан Хаберман. Строежът е на брега на Дунав, недалеч от град Русе. След обявяването на Руско-турската война (1877-1878) строителството спира. След края на войната и създаването на новата българска държава, Йохан Хаберман се споразумява с новите български власти, строителството е довършено и през 1882 г. пивоварната фабрика е пусната в експлоатация. Оборудвана е с машини от чешката фирма "Новак и Ян“ и за времето си е от най-модерните на Балканите. "Хаберман“ е втората русенска фабрика, след като другата "Света Петка“ работи още отпреди Освобождението. 

През 1901 шуменската фабрика е одобрена за "придворен доставчик" лично от цар Фердинанд. Бизнесът в Русе се развива много добре и Франц Милде поглъща русенската фабрика “Хаберман" през 1903 година, като  дружеството се преименува на “Българско пивоварно дружество Шумен - Русе". До 1907 година, четвърт век след създаването й, компанията е увеличила производството, като вече има складове в Североизточна България, Бургас и София. Фабриката изнася бира за Турция и печели награди и златни медали на международни изложения. Любопитно е, че във фабриката има машина за лед и локална електростанция. През 1911 дружеството построява седемкилометрова жп линия, която свързва фабриката с шуменската гара. "Катеринката", както я наричат тогава, е най-дългата частна индустриална линия за времето си.

След Първата световна война бирата е по-евтина от ракията и виното заради фабричното си производство. "Българското пивоварно дружество Шумен – Русе" от събирателно да се трансформира в акционерно през 1918 г. Фабриката се разширява. Любопитно е, че най-малкият брат на Франц – Себастиян Милде, е работил и в двете пивоварни в Русе. През 1935 г. той става шеф на шуменската фабрика. През 1924 г. е приет Закон за акцизите, който оскъпява производството на пиво, като поради тази пхричина фабриките за пиво работят на загуба.

През 1927 г. едри производители се обединяват в пивоварен картел, за да не фалират. Така продължават да съществуват три пивоварни – "Братя Прошекови" в София, командитно дружество "Никола Славчев" в Търново и "Акционерно българско пивоварно дружество Шумен – Русе". 

През 1931 г. Дружеството на пивоварите се разваля. Шуменската пивоварна е в криза, а девет години по-късно Управителният съвет взема решение да закупи софийската пивоварна "Македония", вместо да открие фабриката в Русе.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: