Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли кой е Георги Овчаров, проектирал редица емблематични сгради у нас?
Автор: Цвети Христова 21:35 / 31.01.2024Коментари (0)1414
© Facebook
Сградата на кметство на село Чепинци е с формата на слон. На страницата на институцията във Facebook, разказват за архитекта, проектирал зданието, видя Sofia24.bg. Селото се намира 5 километра от столицата. Сградата на кметството в село Чепинци е с уникална архитектура. Самата сграда гледана от страна на площада има форма, наподобяваща слон. Кой е уникалния архитект, направил проекта на тази уникална сграда. Това архитектът Георги Овчаров. Кой е той? Арх. Овчаров е творил между двете световни войни. Роден е на 20 април 1889 г. в Силистра. Той е тясно свързан и със София - град, в който е живял и в който е проектирал редица емблематични сгради. През 1911 г. Георгиэ Овчаров заминава да учи архитектура при проф. арх. Паул Бонац. 

След като се дипломира се завръща в България, като през Първата световна война е мобилизиран на фронта. След края на войната заживява в София и става член на известния тогава “Клуб на интелектуалците". В клуба се запознава с доста видни представители на неговата професия, дори попада в обкръжението на цар Борис III и разбира се първата му поръчка не закъснява. Това са две малки жилищни сгради в Евксиновград. През 1926 г. проектира къщата на писателя Сирак Скитник на ул. “Борова гора", както и сградата на Работническа болница, днешен ИСУЛ. 

През 1928 г. е обявен конкурс за сграда на Агрономическия факултет на Софийския университет. Не е присъдена първа награда, а на второ място е класиран немският проф. Херман Бухер. Той възлага изпълнението на арх. Георги Овчаров. Следват години, в които той проектира редица сгради из цялата страна. Някои от тях са изключително известни и с голяма историческа стойност. Такива са Мавзолеят на Георги Димитров, Министерството на вътрешните работи, Общината в Бургас, Държавен музикален театър в София, мостът на Дунав при Русе-Гюргево и доста други.

Умира на 15 октомври 1953 г. в родния си град.

Това, което свързва арх. Овчаров със село Чепинци е, че по негов проект са построени сградата на кметството и училището. Те са с уникален дизайн, плод на гения на майстора. Сградата на кметството е с формата на слон. Има ясно изразени декоративни уши, а ъгълът откъм улицата е с формата на хобот. Самата тя е проектирана и построена през 1934 г. по времето, когато кмет е бил неговият брат Симеон Овчаров. Четири години по-късно през 1938 г. е построено и училището. Неговият проект първоначално е представлявал здание с формата на отворена книга, погледната отгоре. Предполагало се е, че то ще бъде гимназия, но в крайна сметка е построена само едната страница от книгата и към момента то е основно училище.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: