Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли коя е най-ниската точка на Земята?
Автор: Екип Varna24.bg 13:38 / 21.08.2023Коментари (0)525
©
Знаете ли коя е най-ниската точка на Земята? Това е Мъртво море, наречено още "дъното на света“, а днес Sofia24.bg ще ви разкаже за него. То е езеро в Близкия изток (бел.ред. пресилено е да се нарича море), в което се влива река Йордан. Граничи с Израел, Палестина (Западния бряг на река Йордан) и Йордания, между които страни се разделя неговата акватория. Езерото е с площ около 1000 кв км. и

разделено на 2 части – северна, която е и по-дълбока, и южна – по-плитка и по-бързо пресъхваща, в която се намират и големи стълбове сол, приличащи на айсберги. На 392 м под морското равнище, то е най-ниската точка върху повърхността на Земята. Неговите води са с най-високата концентрация на сол. Нивото на водата му непрекъснато се мени, поради голямото изпарение.

Мъртво море е един от най-древните балнеокурорти, популяризиран още преди 2000 години от Ирод Велики и Клеопатра. За еколози и природолюбители това е едно чудо на природата. Наречено е мъртво заради високото си съдържание на минерали, които не позволяват оцеляването на живи организми във водите му.

И днес хората от всички континенти идват тук, за да правят кални бани, да се подлагат на процедури с минарали или просто да се отпуснат върху гъстите води на езерото (то е толкова солено, че човек не може да потъне).

Минералите в Мъртво море действат благоприятно на кожата, а солите, добивани от водата, са популярен козметичен продукт. От 21 минерала, извличани от солените му води, 12 са уникални и не могат да бъдат открити в нито едно друго езеро. Калта от Мъртво море пък притежава най-високоефективното терапевтично въздействие в света. 

То е дълго около 80 км дълго, 17 км широко и 400 м под морското ниво. Водите се вливат от река Йордан на север, от няколко потока покрай бреговете му и от топящите се през зимата води. Години наред се смяташе, че нивото е толкова ниско, че южната част би пресъхнала, както е било в библейски времена, ако нямаше изградени напоителни канали от северния басейн.

Водата му е толкова солена, че не позволява да се развие живот. Съдържанието на сол във водите му е 330 промила, а за сравнение солеността на Черно море е едва 17 промила. Затова през лятото (когато температурите надхвърлят 40 градуса по целзий и водите на река Йордан пресъхват) в по-плитката южна част на Мъртво море се образуват стълбове от сол, наподобяващи айсберги.

Битумонозният материал, познат като юдейски асфалт, който периодично се появява на повърхността на езерото, е бил използван при балсамиране, хидроизолация, строителство, земеделие, като гориво и за медицински цели.  

Като крайно езеро Мъртво море не се разлива никъде, но голяма част от водата се изпарява в сухия топъл въздух. Регионът е преходна зона между Средиземноморския и пустинен климат.

Всяка година нивото на Мъртво море спада с един метър, а понякога и с повече. Според учените, напълно е възможно до 2050 г. то да пресъхне. Една от основните причини за пресъхването на Мъртво море е фактът, че единственият му водоизточник е река Йордан, а водата от нея се използва активно за питейни и производствени нужди от Израел, акто и от Йордания. 

Израелските медии обаче съобщиха, че за първи път от 10 години насам, нивото на Мъртво море - най-ниската точка на Земята, се е покачило с 10 см. Покачването се дължи на придошлите води на река Йордан и други притоци, преминаващи през Западния бряг, след януарските бури. Изследвайки проби от водите на Мъртво море под електронен микроскоп, учените са открили множество дребни частици с размери 50—100 нанометра, които изглеждат като вируси.

В един милилитър вода те наброяват стотици милиони. През 2011 г. учени от университета на "Бен Гурион“ в Израел откриват най-различни организми. Условията им за живот се осигуряват от кратери с диаметър от около 15 метра и дълбочина от 20 метра, от които тече прясна вода по морското дъно. Дотогава са познати само микроорганизми. Калта на Мъртво море е била част от възстановителните и разкрасяващите и на Клеопатра, която е идвала тук за лечение.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Варна пред епидемия от морбили
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: