Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Зрелищна церемония дава старт на Международния фестивал на червенокръсткитe и здравни филми
Автор: Екип Varna24.bg 09:49 / 12.10.2017Коментари (0)1399
©
С тържествена церемония, достойна за сцените на световните кинофоруми, тази вечер ще бъде открит XVII Международен фестивал на червенокръсткитe и здравни филми. Под звуците на представителния духов оркестър на Военноморските сили, край шпалир от матроси и доброволци на Българския червен кръст, по червената пътека в комплекс "Радуга" в "Камчия" ще преминат патронът на фестивала - вицепрезидентът Илияна Йотова, и повече от 100 гости - актьори, режисьори, кинодейци, представители на Червения кръст и Червения полумесец от близки и далечни краища на света.

Голямата награда - стъклена пластика, която напомня кристален кораб, ще бъде връчена за първи път в 52-годишната история на филмовата надпревара. Тя ще пристигне с ретро кабриолет DKW, произведен през далечната 1938 г. Пластиката - приемник на най-престижното отличие от "първото летоброене" на червенокръсткия фестивал "Златният кораб", ще бъде внесена в зала "Радуга" от двойка шампиони по спортни танци. Част от церемонията по откриването на най-престижния есенен кинофорум край морето ще бъдат още виртуозните изпълнения на танцьорите от клуб "Стар денс" и на 12-годишния Донко Марков, грабнал голямата награда в първия детски конкурс "Пирин фолк 2017".

Освен богатата палитра от игрални, документални, червенокръстки и здравни филми, организаторите на фестивала - Българският червен кръст и Медицинският университет във Варна, са включили в програмата поредица от актуални беседи в дискусионния форум по темата на 17-ото издание - "Агресия, хуманизъм, кино". В тях ще вземат участие водещи анализатори, като социалния антрополог доц. Харалан Александров, журналистите Михаил Вешим, Емил Спахийски, Валери Найденов, Тома Томов и зам.-генералният директор на БЧК д-р Славита Джамбазова.

Част от фестивала ще е и Академията по документално кино за млади активисти на Червения кръст и Червения полумесец, които ще бъдат обучавани как да отразяват със средствата на съвременната кинодокументалистика най-важните моменти от дейността на хуманитарната организация. Ръководител на специалната секция на академията - "Ретро ателие" ще бъде лично директорът на дирекция "Библиотека и архив" в международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец Грант Мичел.

Както вече стана ясно, тази есен фестивалът ще се разгърне на рекордно много сцени - в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия", Пленарна зала на Община Варна, Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов", Социалната чайна, "Златна Варна" (Брюхаус "Черната овца") и Театър "Българан", а безплатните автобуси между морската столица и "Камчия" ще пътуват всеки ден от 12 до 15 октомври. В петък, събота и неделя тръгването от Варна ще е в 13:00, 15:00 и 17:00 часа, а от "Камчия" - в 16:30, 18:30 и 20:30 часа. Началната спирка на автобусите за Санаторно-оздравителния комплекс е на ул. "Антим I", до Археологическия музей. В "Камчия" те ще чакат киноманите пред комплекс "Радуга".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: