Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Зрелищна церемония дава старт на Международния фестивал на червенокръсткитe и здравни филми
Автор: Екип Varna24.bg 09:49 / 12.10.2017Коментари (0)1438
©
С тържествена церемония, достойна за сцените на световните кинофоруми, тази вечер ще бъде открит XVII Международен фестивал на червенокръсткитe и здравни филми. Под звуците на представителния духов оркестър на Военноморските сили, край шпалир от матроси и доброволци на Българския червен кръст, по червената пътека в комплекс "Радуга" в "Камчия" ще преминат патронът на фестивала - вицепрезидентът Илияна Йотова, и повече от 100 гости - актьори, режисьори, кинодейци, представители на Червения кръст и Червения полумесец от близки и далечни краища на света.

Голямата награда - стъклена пластика, която напомня кристален кораб, ще бъде връчена за първи път в 52-годишната история на филмовата надпревара. Тя ще пристигне с ретро кабриолет DKW, произведен през далечната 1938 г. Пластиката - приемник на най-престижното отличие от "първото летоброене" на червенокръсткия фестивал "Златният кораб", ще бъде внесена в зала "Радуга" от двойка шампиони по спортни танци. Част от церемонията по откриването на най-престижния есенен кинофорум край морето ще бъдат още виртуозните изпълнения на танцьорите от клуб "Стар денс" и на 12-годишния Донко Марков, грабнал голямата награда в първия детски конкурс "Пирин фолк 2017".

Освен богатата палитра от игрални, документални, червенокръстки и здравни филми, организаторите на фестивала - Българският червен кръст и Медицинският университет във Варна, са включили в програмата поредица от актуални беседи в дискусионния форум по темата на 17-ото издание - "Агресия, хуманизъм, кино". В тях ще вземат участие водещи анализатори, като социалния антрополог доц. Харалан Александров, журналистите Михаил Вешим, Емил Спахийски, Валери Найденов, Тома Томов и зам.-генералният директор на БЧК д-р Славита Джамбазова.

Част от фестивала ще е и Академията по документално кино за млади активисти на Червения кръст и Червения полумесец, които ще бъдат обучавани как да отразяват със средствата на съвременната кинодокументалистика най-важните моменти от дейността на хуманитарната организация. Ръководител на специалната секция на академията - "Ретро ателие" ще бъде лично директорът на дирекция "Библиотека и архив" в международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец Грант Мичел.

Както вече стана ясно, тази есен фестивалът ще се разгърне на рекордно много сцени - в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия", Пленарна зала на Община Варна, Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов", Социалната чайна, "Златна Варна" (Брюхаус "Черната овца") и Театър "Българан", а безплатните автобуси между морската столица и "Камчия" ще пътуват всеки ден от 12 до 15 октомври. В петък, събота и неделя тръгването от Варна ще е в 13:00, 15:00 и 17:00 часа, а от "Камчия" - в 16:30, 18:30 и 20:30 часа. Началната спирка на автобусите за Санаторно-оздравителния комплекс е на ул. "Антим I", до Археологическия музей. В "Камчия" те ще чакат киноманите пред комплекс "Радуга".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Гергьовден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: