Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Звездно жури ще оценява анимационните филми във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:02 / 05.09.2014Коментари (0)924
©
Световни знаменитости от сферата на анимационното изкуство ще оценяват тази година конкурсната програма на Световния фестивал на анимационния филм Варна 2014 (10-14 септември 2014, ФКЦ). В състава на международното жури влизат Ото Алдер /Швейцария/, Флоранс Миай /Франция/, Михаил Алдашин /Русия/, Иван Веселинов /България/, Жан-Люк Слок /Белгия/. Звездният отбор ще определи победителите измежду 86 филма.

Ето и няколко думи за журито на традиционното варненско културно събитие:

Ото Алдер /Швейцария/

Ото Алдер работи като програмен куратор и участва в журита и селекционни комисии на фестивали по цял свят. Съосновател и организатор на фестивалите в Щутгарт, Лайпциг, Баден (Фантош), Талин, Турку и др. Почетен президент на Международния анимационен фестивал в Отава ‚09. Автор на филми, фотографии и инсталации, а от 2002 г., преподавател по история на киното и история на анимацията в Университета по приложни науки и изкуство в Люцерн. Един от ръководителите на катедрата между 2004 и 2010 г.

Флоранс Миай /Франция/

Флоранс Миай е родена през 1956г. През 1980 г,. завършва с отличие Националното висше училище за визуални изкуства и дизайн (ENSAD) в Париж. Тя е режисьор на късометражни филми, художник и преподавател. Като режисьор Флоранс е създала девет късометражни филма, най-вече посредством техниката на рисуване под камера. Всеки един от филмите ѝ е много успешен и през 2002г. тя печели "Сезар", а през 2006 г. получава награда на филмовия фестивал в Кан. Печелила е награди и на фестивалите в Клермон-Феран, Хирошима, Еспиньо и др. Късометражните ѝ филми са избрани за участие в над 200 престижни фестивали по света и са спечелили повече от 80 награди. През 2011 г., заедно с двама колеги режисьори, Флоранс започва работа по един много амбициозен проект - "Меандри", 23-минутна късометражна пясъчна анимация и поредица от 6 филма по 5 минути, по стиховете на Овидий.

Михаил Алдашин /Русия/

Роден през 1958 г. Завършва кинорежисура в Държавния институт по кинематография в Москва през 1987 г., в бившата СССР, а през 1989 г., завършва сценарий и режисура в майсторския клас на Юрий Норщейн. В периода до 2008 г., Алдашин работи като филмов режисьор, сценарист, художник и продуцент в анимационни студиа "Пилот", "Съюзмултфилм" и "Мишка" и в рекламна агенция "Теко" в Москва. Едни от най-известните му филми от тези години, са "Рождество" и "Майк, Лу и Ог". От 2008 г., Михаил Алдашин работи като независим художник и кинорежисьор, а от май 2013 г., е художник-постановчик за "Съюзмултфилм".

Иван Веселинов /България/

Роден през 1932. През 1956 завършва ветеринарна медицина, специализира хистология и микробиология, след което през 1968 завършва и Художествената академия в София. В анимационното кино като автор дебютира с филма "Въжеиграчът" (1969). Дългата му филмография като сценарист, художник¬постановчик и режисьор включва около 100 филма, за които получава отличия от престижни кинофестивали у нас и в чужбина. От 1995 до 1997 е директор на САФ "София". Изложби с негови творби се показват във Франция, Австрия, Алжир, Италия и България. Носител е на ордените "Червено знаме" и "Св. Св. Кирил и Методий" I и II степен и на национални и международни награди в областта на карикатурата, графиката и плаката. През 1996 получава наградата "Илия Бешков" за високи постижения в сатиричната графика. От 1997 преподава анимационна режисура в Нов български университет, където през 2003 е удостоен със званието "Почетен професор" за заслуги към университета и към българското анимационно кино.

Жан-Люк Слок /Белгия/

Роден през 1956 г. в Кьолн, Германия. Основател на анимационно студио "Camera-etc" през 1979 г. Преподавател в Академията за изящни изкуства в Лиеж. Продуцент на анимационни филми. Ръководител на анимационни работилници за деца, младежи, възрастни и студенти по цял свят. Вице-президент на Групата за анимационни работилници на Международната асоциация за анимационно кино. Член на журито на международни филмови фестивали в Анеси, Анжер, Сеул, Еспиньо, Монреал... Бил е член на управителния съвет на Международния център за детски и младежки филми и на Европейската асоциация на детския филм.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
Световна черна хроника
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: