16 сексуално малтретирани деца бяха спасени във Филипините след арест на мъж в Австралия

Автор: Петя Кузева
Коментари (0)
10:52 / 05.07.2023
917
Шестнадесет деца, за които се твърди, че са сексуално малтретирани във Филипините, бяха спасени. Това се случи, след като австралийската полиция откри материали със сексуално съдържание в телефона на мъж, арестуван в Австралия.

Децата са били намерени миналия месец, след като Филипинската национална полиция е провела множество акции в района на Манила и провинция в Северни Филипини. Това гласи съвместно изявление, публикувано в сряда от Австралийската федерална полиция и цитирано от CNN.

Разследването започна през януари, когато австралийските гранични сили заловиха 56-годишен мъж от Куинсланд, докато се е прибирал в Сидни от Филипините, се казва в съобщението.

В телефона му са открити кадри с малтретиране на деца и съобщения, в които подробно се описва намерението му да плати на посредник, който да му съдейства да намери повече такива малолетни във Филипините.

Мъжът беше обвинен в три престъпления, включително подстригване и притежание на материали за насилие над деца. Максимална присъда за това престъпление е 15 години затвор.

След като заподозреният не се явил в съда на 30 май, е и издадена заповед за задържането му.

"Този ​​случай подчертава колко жизненоважно е за правоприлагащите органи да споделят разузнаване и ресурси в световен мащаб, тъй като хищниците не са ограничени от граници“, каза старши офицерът на Филипинската национална полиция в Манила Андрю Пъркинс.

"Въпреки това животът на тези деца е непоправимо увреден и знаем, че има твърде много други деца, които все още са изложени на риск“, добави той.

Децата са предоставени на грижите на филипинското министерство на социалните грижи и следователите все още се опитват да намерят и други предполагаеми жертви. Началник на Центъра за защита на жените и децата на филипинската национална полиция Порша Маналанд призна, че организацията не може да се справи с това престъпление сама. 

"Трябва да си сътрудничим с нашите международни партньори за намиране и спасяване на деца жертви“, каза тя. 

Към 29 юни 2023г. 611 деца жертви на малтретиране са били спасени и 127 насилници са арестувани. Статистиката обхваща периода от 2019 г. Насам, когато беше създаден Център за интернет престъпления срещу деца, който работи съвместно с властите във Филипините, Австралия, Великобритания и Ниделандия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Българка в Исландия предупреди: Опасността от изригването на вулк...
Опасно! Изтеглят от пазара партиди козметика на известни марки за...
Хакери атакуват политическите партии в Германия
Нетаняху: Няма да има постоянно примирие в Газа, докато ХАМАС не ...
Блинкен обсъжда прекратяването на огъня в Газа с външните министр...
Нетаняху "упълномощи преговорен екип", който да работи по плана з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).