27 песни за деца бяха представени на Европейския конкурс "Златни искри" във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:09 / 01.11.2021
2370
27 нови песни за деца  от Австрия, България, Беларус, Босна и Херцеговина, Малта, Словения,  Сърбия, Турция, Украйна, Черна гора бяха представени в 9-то издание на Европейския конкурс за детска песен "Златни искри“, Варна 2021.

В две поредни предавния слушателите чуха селектираните от журито нови  песни за деца от професионални български и чуждестранни автори  и имаха възможността да изберат  предпочитаната песен, чрез лични съобщения във фейсбук.

Бяха получени повече от 750 съобщения, като с  най-много гласове се оказаха  песните "Котешка история"(музика и аранжимент: Емил Струнджев, текст: Жива Кюлджиева изпълнена от Виктория Асенова), "Самодивски сълзи"(музика и аранжимент: Петър Писарски, текст: Жанина Малакова. изп.Кая Иванова) и "Курабийка"(музика и аранжимент: Щерион Пилидов, текст: Михаил Недков, с изпълнители детската вокална група  “Палави ноти".

Композиторът на песента Щерион Пилидов  е познат  от години като китарист в изявите  на популярните лица от родната поп сцена, като: дует "Ритон", Деси Добрева, дует "Авеню", "Скандау", Ирина Флорин, Веси Бонева, Тони, и мн. др. Той е композитор и аранжор на повече от 100 песни на популярни имена, като 30 от тях са детски песни. Михаил Недков е изтъкнат текстописец и композитор. Негови песни и преди  са участвали в конкурса "Златни искри“.

С песента си "Сутрин“, изпълнявана от Теодора Радилова, печели наградата на публиката в конкурса "Златна пролет 2017г.“ Изпълнителите на песента "Курабийка" са децата от ВГ"Палави ноти" от София, която съществува от 7 години.

Следващата седмица  ще бъдат  обявени и основните награди- на журито в 9-то издание на Европейския конкурс за детска песен "Златни искри“, Варна 2021, наградата на Българското национално радио, както и други специални награди.

Европейският конкурс за детска песен "Златни искри“ се провежда ежегодно във Варна и се организира от фондация "Откритие“ с  подкрепата на Министерството на културата на Република България, БНР, БНР-Радио Варна, и фонд "Култура" на Община Варна .

Конкурсът е член на WAFA (World Association of Festival & Artists).

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
"Най-очакваното зрелище в процеса срещу Тръмп": Сторми Даниелс оп...
Престрелка пред имението на известен рапър, има тежко ранен
Бас Ейкхаут: Ако кажем "Всичко ще бъде наред с вашите мини до 203...
ВВС на САЩ извършиха тестов полет на F-16, управляван от изкустве...
Le Monde: Въоръжени мъже са откраднали 70 милиона долара от Банка...
Един загинал и шестима ранени при стрелба в предградие на Париж


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).