Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
28 години от падането на Берлинската стена
Автор: Екип Varna24.bg 09:33 / 09.11.2017Коментари (2)1245
©
Навършват се 28 години от падането на Берлинската стена. Един от най-ярките символи на Студената война вече не съществува точно толкова дълго, колкото е разделял Изтока от Запада.

През нощта на 12 срещу 13 август 1961 г. Берлин се събужда разделен. Полицията и военните на ГДР първоначално опъват бодлива тел, а през следващите години осъвършенстват оградата.

45 хил. бетонни блокове с височина над 3 метра опасват Западен Берлин - 155 км бетонна стена. На войниците е наредено да стрелят по всеки, който се опита да избяга.

Стотици германци загиват при опит за преминат най-охраняваната граница в Европа.

Цели 28 години Берлинската стена разделя семейства, приятели и народи. 28 години след падането ѝ фрагменти от нея все още са в центъра на Берлин, но не за да разделят, а за да напомнят.

Една от наблюдателните кули близо до "Постдамер плац" е превърната в музей. Туристите могат да погледнат от втория етаж и да разгледат оригиналното оръжие и оборудване.

83-годишният пенсиониран учител по английски и история Готфрийд Мост е един от уредниците на музея. Научава за разделянето на Берлин по време на плаване в Балтийско море.

"Някои хора вече се опитваха да избягат през оградата. Също така имаше британска, американска и френска военна полиция. Всички бяха шокирани", разказва той.

Като студент в Свободния университет в Берлин 27-годишният младеж получава неочаквано предизвикателство. Негов състудент успял да избяга от Източен Берлин и го моли да помогне за построяването на тунел, през който да избяга семейството.

Готфрийд Мост отказва, но се съгласява да стане куриер. "Имах паспорт за Западна Германия и можех да посещавам Източен Берлин. Чрез хитри техники трябваше да намеря човек, когото не познават, чрез местен, и да го позная по знак с цигара. Срещнахме се три пъти и го осведомявах дали тунелът на "Бернауерщрасе" е готов или не", спомня си той.

Така младежът успява да помогне за бягството на около 20 източногерманци.

"Исках моя приятел да изведе сестра си оттам и неговите роднини. Беше чиста човечност", разказва Мост.

Съвсем неочаквано на 9 ноември 1989 г. на пресконференция, която се предава на живо, говорителят на Политбюро на ГДР Гюнтер Шабовски съобщава подробности за облекчения режим за пътуване в чужбина на източногерманците.

На въпрос кога влизат в сила, той отговаря "От сега".

Около 20 хил. източногерманци се стичат в Западен Берлин.

Матиас Рау е един от първите, които преминават на Запад. Тогава е на 36 години.

"На сутринта се върнах в Източен Берлин. По пътя се разминах с хиляди, които се движеха в обратната посока. В петък никой не отиде на работа, защото всички искаха да отидат в Западен Берлин", казва Рау.

28-години по-късно Германия отново е една държава. Матиас Рау сега работи като екскурзовод и провежда тематични беседи за съществуването и падането на Берлинската стена.

Мемориали за тези, които загиват при опитите да преминат Стената, възпоменателни плочи и фрагменти от напомнят на милионите туристи от цял свят за смисъла на свободата.

"Стената и наблюдателната кула са символ на трудното ни минало. Трябва да ги запазим, за да не се случи това никога повече. За съжаление, по целия свят има стени в сърцата на хората. Обикновените хора страдат заради някаква глупава политика", казва Рау.

Източник: bTV









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Стената е за да разделя един народ на две.Тази стена е построена от онези дебили,които са изучили и възпитали проф.Иво Христов.И тази стена е преди всичко да възпира ГДРците да не съзират,какво се случва при другите,врага във ФРГ.Защото разликата се е виждала и е хората са започнали да си задават въпроси...защо при нас е така,а при тях е така...при положение,че сме един народ.Ето такива стени имаше и в България...само ,че наречени гранични кльонове.Пазеха ни да не излезнем извън България,не защото някой напираше отвън да ни разруши уЗрелия социализъм. Какво се случи след падането на Берлинската стена ? Идете в Берлин и вижте...21 век е навсякъде,не само в Западната част.Вярно е,че има вече много "берлинчани" с по мургав тен и не християнска религия,но има и доста руснаци емигранти!Нека дебилния профан Иво Христов си обясни,защо след падането на стените"свободните" неДебили отлитат на Запад...а такива,като него се дупят на Изток.В неговото интервю...неуместно беше споменал пример с циганчето и САЩ,че ако отишло едно циганче там и щяло да стане човек,а ако останело в България оставало дебил.Защо дрОгаря дава пример с циганче и САЩ ,а не даде примера с циганче отишло да става човек в Русия.Щото професора е олигофрен.Такава бетонна стена са му имплатирали в главата,че след 2000 г.ще остане едно ПАВЕ!
0
 
 
Имаше един виц на времето (не съм го измислил аз, но го разказвах на всеки колега, познат и приятел), в който се говореше за Kонгрес на частите на тялото, на който всяка една част се оплаквала от тежките условия на труд и важното си значение; така например, Членът заявил: "Аз работя при най-тежки условия - работя на тъмно в един миризлив тунел, изразходвам свръхсили с възвратно-постъпателни движения и накрая повръщам на работното си място, а от мен зависи възпроизводството, заради което претендирам за най-високо възнаграждение". А Задникът заявил: "Аз съм най-онеправданият от всички свои колеги, особено по политическа линия - разделен съм на две като Източен и Западен Берлин, гласът ми се потиска на обществено място, а пресата винаги идва при мен със закъснение, ето защо на мен се полага най-високото възнаграждение!"... N.B. Няма да разказвам повторно този виц, защото хората с чувство за хумор и ирония, та дори и за сарказъм, ще го разберат, а тъпоумните ще ме оплюят; но както знаем - волът рие, но на гърба му пада...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: