Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
8 загинали и 11 ранени при терористично нападение в "Манхатън"
Автор: Екип Varna24.bg 08:29 / 01.11.2017Коментари (0)1305
© БГНЕС
Имигрант от Узбекистан, идентифициран като Сайфуло Саипов, е извършил терористично нападение в "Манхатън", Ню Йорк. Във вторник, 31 октомври, АФП съобщи, че местната полиция е задържала мъж, след като са били получени няколко сигнала за стрелба. Стана ясно, че 29-годишният извършител е взел под наем пикап, с който е навлязъл на велоалея, от където минавали и пешеходци, предава "Фокус". Вследствие на това, осем души са загинали, пет от които аржентински граждани и един белгийски. 

Други 11 са ранени, но са настанени в болница без опасност за живота. Местното издание The New York Times цитира изказване на ФБР, в което нападението е определено като терористична атака. Кметът на мегаполиса Бил де Блазио също заяви, че това е "терористично действие". Ежедневникът разкри и информация, дадена от полицията, според която нападателят е крещял "Аллах Акбар" малко преди да бъде обезвреден и арестуван от полицията.

Washington Post допълни, че след като Саипов е преминал цялата велоалея, е излязъл отново на близкия булевард, където се е блъснал в училищен автобус. След катастрофата, атентаторът е излязъл от превозното средство, държейки в ръцете си пушка за пейнтбол и въздушен пистолет, според данни, предадени от Би Би Си. След кратко преследване, преминаващ случайно покрай мястото полицай, е успял да рани в корема опитващия се да избяга нападател, благодарение на което Саипов е бил арестуван и по-късно откаран в болница. Това съобщи ABC news.

АФП предаде позицията на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, който нарече арестувания "побъркан човек" и заяви, че властите не трябва да позволяват на "Ислямска държава" да действа на територията на страната, след пораженията, които понасят екстремистите в Близкия изток. FOX news съобщи, че в процеса на разследването, край блъснатия пикап са открити бележки на арабски, писани най-вероятно от Саипов, в които той се заклева във вярност на терористичната организация "Ислямска държава". 

В колата са намерени и изображения на знамето на ислямистите, въпреки че до момента нито една терористична групировка не е поела отговорност за произшествието. Малко след като бе съобщено и потвърдено за атаката, френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Тереза Мей, изказаха съболезнованията си на пострадалите и изразиха съпричастност с Вашингтон. По-късно руските власти предложиха помощта си в разследването.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: