80 000 привърженици за независимост на Шотландия проведоха шествие

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:19 / 12.01.2020
1068
Десетки хиляди привърженици за независимост на Шотландия проведоха шествие в Глазгоу, което е първата проява по рода си от серията планирани през цялата 2020 година. 

Организатор на шествието е движението "Всички под едно знаме“. По данни на организаторите, въпреки лошото време и проблемите с транспорта, в Глазгоу са се стекли около 80 000 души. Планираният впоследствие митинг обаче бе отменен заради прогнозата за обилни валежи и силни ветрове. Позицията на Британското правителство е, че не подкрепя нов референдум за независимост. 

Днешното шествие бе планирано след резултатите от общите избори през декември, в които Шотландската национална партия спечели 48 от общо 59 места в Шотландия. То е първото от планираните от "Всички под едно знаме“ 8 шествия в различни краища на Шотландия за оказване на натиск за повеждане на втори референдум за независимост. 

На референдума през 2014-а година шотландците гласуваха за оставане в Обединеното кралство с 55 срещу 45 процента, но лидерът на шотландските националисти и първи министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че ще иска повторен вот тази година. Британското правителство отказва да даде на Стърджън необходимото съгласие, така че референдумът да бъде законно проведен. Стърджън изключи провеждане на неофициален референдум, подобно на този в Каталуния през 2017-а година, защото, според нея, това няма да доведе до независимост на Шотландия - независимо от резултата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).