Американската атака срещу Сирия изглежда неизбежна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
08:37 / 31.08.2013
2666
За това, кога и как ще започне операцията срещу режима на сирийския президент Башар Асад, както все още нищо не е известно. Но, както по всичко личи, да бъде избегната вече не е възможно. Говорителят на Държавния департамент Дженифър Псаки на брифинг във Вашингтон за пореден път обвини официален Дамаск в използването на химическо оръжие.

Псаки подчерта, че мащабна наземна интервенция, както беше в Ирак, в Сирия няма да има. Тя също изключи и либийския вариант - установяване на безпилотна зона над страната, съобщава "Интерфакс". При това повечето анализатори са единодушни, че в случай на удар по Сирия една от главните военни задачи ще бъде използвана от авиацията.

Междувременно САЩ продължават да увеличават ударната си сила в региона. Към Средиземно море вече е изпратен пети крайцер, а в Персийския залив дежурят два самолетоносача с група поддържащи ги кораби. Свои войски близо до сирийските граници разполагат и британците.

В случай на атака по Сирия една от основните задачи ще бъде изпълнена от авиацията, затова неслучайно особено внимание се обръща на двете големи авиобази до Сирия - Инджирлик в Турция и Акротири в Кипър.

Инджирлик се използва съвместно от ВВС на Турция и САЩ. В последните дни так е регистрирана повишена активност. Летището е способно да приема самолети от най-различен тип - от разузнавателни и изтребители до бомбардировачи и военнотранспортни съдове. Но официално решение за отварянето на Инджирлик за военни действия срещу Сирия все още няма.

Междувременно в района на базата вече се организират антивоенни протести. "САЩ се опитват да играят мръсна игра в Сирия, както бе в Ирак, Египет и Либия. Те трябва да бъдат спрени, Няма да мълчим", казва един от тях.

На свой ред Великобритания възнамерява да използва военната база в Акротити в Кипър. Там вече са изпратени шест изтребители-прихващачи "Тайфун". Засега, както казват от британското командване, само с цел за защита на базата.

Второто съвещание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията в Сирия и евентуалния удар по арабската държава, свикано по искане на Русия, приключи безрезултатно. Срещата се проведе при закрити врата. След края й участниците единствено казваха "без коментар".

Източник: Ekipnews


Виж коментарите (3)

Още по темата (832):
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаската болница
11.10.2022 Бургаският съд отчита увеличение на делата за трафик на мигранти
26.09.2022 Синът на Софи Маринова загази сериозно
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).