Американски генерал: Турция трябва да бъде изключена от НАТО

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
12:14 / 28.11.2015
2779
Унищожаването на руския бомбардировач Су-24 от турските ВВС може да не е последната провокационна стъпка на Анкара, страните от НАТО следва да изключат Турция от Алианса. Това заявява американският генерал-майор в оставка Пол Валели в интервю пред RT.

Според него, атаките на Анкара не са свързани със защита на границите на страната - тя е предприела тази стъпка, опитвайки се да демонстрира на Русия, че е водеща сила в региона и не възнамерява да предава позициите си. Президентът Реджеп Ердоган вече отдавна непосредствено участва в конфликта и този инцидент не е първият: преди няколко години Турция вече свали сирийски самолет.

Пол Валели е уверен, че действията на турските ВВС с атаката на Су-24 носят откровено провокативен характер. Тъй като Турция се стреми да контролира ситуацията в региона и претендира за ролята на регионален лидер, тя вероятно ще бъде готова за подобни действия и в бъдеще.

Инцидентът със Су-24 трябва да послужи като тревожен сигнал за НАТО. Турция едностранно взе решение за сваляне на самолета и съответно показа, че не възнамерява да съгласува действията си с Алианса, при това Анкара отдавна се придържа към тази линия на поведение.

"Доколкото ми е известно, Турция се стреми в една или друга степен да възвърне Османската империя, а Ердоган възнамерява да създаде в Турция контролирана ислямска държава. Турция си има свои интереси и тя активно ги прокарва, без да обръща внимание ни на Русия, ни на страните от НАТО" - отбелязва Валели.

Държавите от НАТО трябва да съберат решителност и да изключат Турция от Алианса, защото Анкара отказва да помага в борбата с ИД, както и да взаимодейства с реалните сили в Сирия - Турция продължава да настоява Башар Асад да си отиде, а на негово място да дойде друго правителство.

С НАТО Анкара сътрудничи само когато й е нужно нещо от Алианса и се старае да извлече от своето членство в организацията максимална полза: страната получава ново въоръжение и техника, последните тактически и стратегически разработки, но при това Ердоган продължава да преследва собствени цели, обобщава генерал Валели.


Виж коментарите (6)

Още по темата (832):
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаската болница
11.10.2022 Бургаският съд отчита увеличение на делата за трафик на мигранти
26.09.2022 Синът на Софи Маринова загази сериозно
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).