Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Американски законодатели искат спиране на продажбите на оръжие за Саудитска Арабия
Автор: Екип Varna24.bg 09:51 / 10.10.2022Коментари (0)664
©
Американски законодатели възнамеряват да внесат във вторник за разглеждане в двете камари на Конгреса на САЩ законопроект, който ще преустанови доставките на американско оръжие за Саудитска Арабия на фона на решението на Рияд да намали добива на петрол в рамките на ОПЕК+. Авторите на инициативата, сенатор Ричард Блументал (демократ от Кънектикът) и конгресмен Ро Ханна (демократ от Калифорния), пишат за нея в съвместна статия във вестник Politico.

Тази седмица Саудитска Арабия се сговори с Русия и на срещата на ОПЕК+ реши да намали производството на петрол с 2 млн. барела дневно, като по този начин повиши цената на газа в полза на Русия", заявиха американските законодатели. "Решението на Саудитска Арабия е недвусмислен удар по САЩ, но САЩ също имат начин да отговорят: те могат незабавно да спрат масовия трансфер на американски военни технологии в ръцете на Саудитска Арабия, която има голяма нужда от тях", се казва в статията, цитирана от ТАСС.

"Ето защо във вторник ще предложим на Сената и Камарата на представителите законопроект, който ще включва незабавно спиране на всички оръжейни доставки за Саудитска Арабия", заявиха депутатите. Те отбелязаха, че подобни законопроекти за военно сътрудничество на САЩ със Саудитска Арабия са били внасяни в Конгреса и друг път, но никога не са били приемани. Сега обаче, убедени са авторите на инициативата, решението на Саудитска Арабия е предизвикало такова възмущение сред демократите и републиканците, че според тях законопроектът има всички шансове за успех.

В четвъртък конгресмени от Демократическата партия внесоха нов законопроект, който задължава администрацията на САЩ да изтегли американските войски и оръжейни системи от Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия заради решението им да намалят производството на петрол. В законопроекта се призовава също така за преместване на американско военно оборудване и отбранителни системи в други части на Близкия изток, за да се "гарантира безопасността на американските войски в други страни".

В сряда държавите членки на споразумението ОПЕК+ се споразумяха на лична среща във Виена да намалят производството на петрол с 2 млн. барела дневно от ноември и да удължат срока на споразумението до края на 2023 г. Очаква се Русия и Саудитска Арабия да успеят да намалят добива на петрол с по 526 000 барела дневно спрямо нивата от август до 10,478 млн. барела дневно. Общият добив на петрол в страните от алианса ще бъде 41,856 млн. барела дневно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: