Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Анкара не се интересува какво мислят ЕС и Гърция за енергийната сделка с Либия
Автор: Иван Христов 18:06 / 04.10.2022Коментари (0)792
©
Турското правителство във вторник отправи нов залп от критики срещу Европейския съюз и Гърция във връзка със заявленията им, че не признават меморандума между Либия и Турция за делимитация на морските граници в Средиземно море. Според Анкара "те не трябва да излизат извън границите и правомощията си“, пише Daily Sabah.

Турция и Либия подписаха в понеделник няколко предварителни икономически и морски споразумения по време на посещение в Триполи на изпратена от президента Реджеп Таийп Ердоган високопоставена турска делегация.

Споразуменията, за които турският външен министър Мевлют Чавушоглу и неговият либийски колега Найла Мангуш казаха, че целят да облагодетелстват и двете страни, включват споразумение за енергетиката, което ще позволи на Анкара да проучва за нефт и газ в либийски води в Източното Средиземноморие.

Сделката за въглеводородите идва три години след като двете страни подписаха споразумение за морска граница, което разграничи общите им морски граници в Източното Средиземноморие, "за да се предотврати всякакъв свършен факт от регионалните държави“.

"Няма значение какво мислят те“, отбеляза Чавушоглу, попитан дали други страни могат да възразят срещу новия меморандум за разбирателство.

"Трети страни нямат право да се намесват“, каза той на пресконференция, последвала подписването.

Гърция в понеделник осъди енергийната сделка като "незаконна" и предупреди, че ще се противопостави на всяка дейност в Източното Средиземноморие. Гръцкото външно министерство заяви, че Атина има суверенни права в района, които възнамерява да защитава "с всички законови средства, при пълно зачитане на международното морско право“.

Отношенията между Турция и Гърция са  в най-лошото си състояние от години. Сред спорните въпроси са правата за подводно проучване за газ и нефт в Източното Средиземноморие, морските граници, въздушното пространство, етнически разделеният остров Кипър, статутът на островите в Егейско море и мигрантите.

Отделно, говорителят на ЕС по външните работи Петер Стано в изявление в понеделник заяви, че сделката за въглеводородите "потенциално подкопава регионалната стабилност“.

Изявленията, направени от Гърция и ЕС относно сделката, нямат "никакво значение или стойност за нашата страна“, заявиха в отделно изявление от турското външно министерство във вторник.

В него се казва, че Турция призовава ЕС и неговите държави-членки "да не прекрачват своите граници и правомощия“ и да "уважават суверенитета и равенството на държавите в съответствие с международното право и принципите на ООН“.

"Възразяването срещу споразумение, подписано от две суверенни държави, е не само против международното право, но и противоречи на основните принципи на ООН“, отбелязва говорителят на министерството Тангу Билгич.

"Подкрепата на ЕС за максималистичните искания на Гърция и позицията му за избягване на искрен диалог и възпрепятстване на международните съдебни процедури е против както собственото му законодателство, така и международното право“, отбеляза още той. "ЕС не е международен съдебен орган, който да коментира или да се произнася по споразумения между суверенни трети държави“.

Либийският премиер Абдул Хамид Дбейбе приветства в понеделник споразуменията, подписани от страната му с Турция, за които той каза, че "служат на висшите интереси на либийския народ“.

Сделките идват в разгара на едногодишна битка между съперничещи си правителства, борещи се за контрол над столицата на Либия.

През август тази година Триполи беше арена на смъртоносни сблъсъци между силите, подкрепящи Дбейба, и тези, лоялни на съперника му Фатхи Башага, който беше назначен от базирания в Тобрук парламент за министър-председател. При тях загинаха 32 души, а 159 бяха ранени.

В изявление, публикувано след пресконференцията в понеделник, Башага разкритикува споразуменията и каза, че подписването на такива сделки е само "неприсъщо право на избрана власт“.

Богатата на петрол нация потъна в хаос след свалянето и убийството на диктатора Моамар Кадафи през 2011 г. в бунт, подкрепян от НАТО, с безброй въоръжени групи и чужди сили, които се намесиха, за да запълнят вакуума във властта.

Насилието, най-лошото от постигането на примирие през 2020 г., дойде на фона на натрупване на военни от сили, свързани с Дбейба и Башага, тъй като и двамата претендират за властта в северноафриканската държава.



Още по темата: общо новини по темата: 20
16.01.2023 »
16.01.2023 »
14.01.2023 »
04.01.2023 »
03.01.2023 »
30.12.2022 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Европейски избори 2024
Български тенис
Сърбия-Хърватия
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (390) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1600) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: