Атанас Скатов е мъртъв, въжетата са били абсолютно здрави!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
13:47 / 05.02.2021
1533
Българският алпинист Атанас Скатов, който беше в неизвестност след падане в подножието на връх К2 в Хималаите, е загинал. Тялото му е било намерено, съобщиха пред bTV от пакистанската агенция, която обслужва експедицията. Скатов опита нощна атака на втория по височина връх на планетата, който се смята за най-труден за изкачване, особено през зимния сезон.

В търсенето на българина се включиха шерпи и военен хеликоптер. Според специализирани сайтове лошото време през последните дни е повредило част от въжетата, които се използват от алпинистите, а, освен това, има и много стари и опасни трасета, които могат да ги заблудят по пътя. Тени Шерпа, който координира спасителната акция, обаче посочи, че въжето е било здраво. 

Трагичният инцидент наподобява падането на испанския алпинист Серхи Миньоте. Той загина при слизане от лагер 3 към базовия лагер след падане в пукнатина. Той е на 46 години и беше член на експедицията, както и приятел на Атанас Скатов. 42-годишният Скатов имаше зад гърба си 10 осемхилядника и стана първият българин, изкачил континенталните първенци.

"Втората жертва тази зима на K2. Преди няколко седмици Серги Миньоте, сега Атанас Скатов, след падане от голяма височина при връщане от лагер 3 (7300 м.)", написа в Туитър полякът Михал Родак.

Алпинисти от цял свят вече изказват съболезнования в социалните мрежи. Причината за инцидента не е във въжетата, те са били абсолютно здрави, заявиха пред БНР от непалската агенция по повод информациите, че инцидентът е станал заради скъсване на въже. Предполага се, че Скатов се е изпуснал и затова е паднал.

Виж коментарите (3)

Още по темата (23):
23.03.2021 Правят парк в памет на Атанас Скатов
12.03.2021 Скатов в едно от последните си видеа: Намалете консумацията на животинска продукция
24.02.2021 Томаш Ротар: Скатов направи малка грешка при слизането и падна километър по-долу
16.02.2021 Полската алпинистка, която беше със Скатов под К2: Той имаше лоши предчувствия още в базата
15.02.2021 Канадски алпинист-очевидец: В един момент тялото на Атанас излетя от костюма
му
14.02.2021 Стотици се простиха с Атанас Скатов
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).