Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Авраамовите споразумения благоприятстват за нова регионална архитектура в Близкия изток
Автор: Иван Христов 15:56 / 16.09.2022Коментари (0)730
©
"В настоящите трудни времена е най-естествено да търсим лъч на надежда и оптимизъм. Преди две години на 15 септември Израел, Обединените арабски емирства и Бахрейн, чрез посредничеството на САЩ, подписаха важни документи,

известни като Авраамовите споразумения, приветстващи мира и нормализацията в

региона, които днес ни посочват пътеводната светлина, водеща към едно по-добро бъдеще в Близкия изток", пише посланикът на Израел в България Йорам Елром в съобщение до медиите.

Церемонията на моравата пред Белия дом през 2020 г. е историческо събитие съссериозен потенциал за трансформация на региона, а с годишнината от подписването на самите споразумения отбелязваме и забележителните постижения, осъществени за този кратък период.В продължение на години Израел работи дискретно за изграждането на не явнидипломатически и икономически отношения с други умерени държави в региона.Нужна бе мъдрост, за да се признае в крайна сметка, че Държавата Израел енеразделна и неизменна част от Близкия изток, допринасяща много за стабилността и просперитета на района. Необходима бе и визия, която да начертае бъдещето и да открие допирните точки между народите в Близкия изток. Изискваше се смелост, за да се осъзнае, че мирът не е срамен компромис, както твърдят враждебно настроени елементи, а е победа на доброто в човечеството.По време на изказването си, редом с президента Байдън в Йерусалим, премиерът Яир Лапид подчерта важността на тази промяна в парадигмата, като заяви, че в региона е налице нов "съюз на умерени държави, вярващи в мира и в шанса за по-светло бъдеще на младото поколение“.

Споразуменията укрепват връзките между народите на Израел, ОАЕ и Бахрейн.Топлите отношения на националните лидери рефлектираха върху всеки един аспект на обществения живот и сега те процъфтяват между трите нации. Отварянето на небето между Тел Авив и Дубай свърза народите и културите по невиждан досега начин като от ноември 2020 г. досега над 500 000 израелски туристи и бизнесмени посетиха ОАЕ и Бахрейн. Израел участва и с национален павилион на Изложението Дубай 2020, чиято тема "Пътуване към утрешния ден“ по най-подходящ начин символизира надеждите на страната за нови отношения.Блестящ пример за новия умерен съюз, който Авраамовите споразумения насърчават в Близкия изток, бе и основаването на Форума в Негев, в рамките на който се проведе първата по рода си среща на върха в Сде Бокер през 2022 г. Тогавашният външен министър Яир Лапид бе домакин на държавния секретар на САЩ и на външните министри на ОАЕ, Бахрейн, Мароко и Египет. Събитието доведе до създаването на постоянния Форум в Негев, който вече работи за изграждане на нова регионална архитектура, основана на прогрес, технологии, религиозна толерантност, както исътрудничество в областта на сигурността и разузнаването.

Споразуменията също така създадоха вълнуващи възможности за регионално имногонационално сътрудничество в областта на енергетиката, устойчивостта, туризма, сигурността и много други. В рамките на две години бяха подписани тридесет и четири двустранни договора между Израел и ОАЕ в областта на здравеопазването и околната среда, селското стопанство, водите, туризма и др. Към момента Израел е подписал и двадесет и две споразумения с Бахрейн, в това число в областта на икономиката, туризма и комуникациите.

Израел се стреми да разгърне регионалното сътрудничество, което започна сАвраамовите споразумения и да разшири обхвата на мира и нормализацията вБлизкия изток. Израел вярва, че може да осъществи промяна в конфликта и даустанови мирно съвместно съществуване с най-близките си съседи, палестинците, в духа на споразуменията. В края на краищата, мирът ражда мир. Освен това процесът на нормализация служи за ефективно консолидиране на умерените сили в региона пред лицето на споделените заплахи като осигурява противовес на иранската заплаха.

Предприетите смели стъпки представляват решение за изграждане на общо бъдеще, което е в полза на всички народи в региона. Споразуменията осветяват пътя към нова, изпълнена с надежда реалност в Близкия изток, която да донесе мир, сигурност и просперитет за всички", пише дипломатическият представител на еврейската държава в България Йорам Елрон.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: