Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Австралийски кмет ще съди ChatGPT
Автор: Екип Varna24.bg 09:09 / 06.04.2023Коментари (0)507
©
Регионален австралийски кмет каза, че може да съди компанията OpenAI, ако не коригира фалшивите твърдения на ChatGPT, че е лежал в затвора за подкуп, което може да стане първото дело за клевета срещу автоматизираната текстова услуга, предава Ройтерс.

Брайън Худ, който беше избран за кмет на Хепбърн Шър, град на 120 км северозападно от Мелбърн, миналия ноември, се разтревожи за репутацията си, когато членове на обществеността му казаха, че ChatGPT лъжливо го е посочил като виновен в скандал за подкупване на чужденци, включващ дъщерно дружество на Резервната банка на Австралия в началото на новото хилядолетие.

Худ наистина е работил за дъщерното дружество, Note Printing Australia, но е бил човекът, който е уведомил властите за плащане на подкупи на чуждестранни длъжностни лица, за да спечелят договори за печат на валута, и никога не е бил обвинен в престъпление, казаха адвокати, които го представляват.

Адвокатите казаха, че са изпратили писмо до собственика на ChatGPT OpenAI на 21 март, което дава на OpenAI 28 дни да поправи грешките относно техния клиент или да се изправи срещу евентуално съдебно дело за клевета, разказват от news.bg.

Компанията OpenAI, която е базирана в Сан Франциско, все още не е отговорила на юридическото писмо на Худ, казаха адвокатите. OpenAI не е отговорила и на имейл на Reuters извън работното време.

Ако Худ заведе дело, това вероятно ще бъде първият път, когато човек съди собственика на ChatGPT за претенции, възникнали в резултат на дейността на автоматизирания езиков продукт, който стана изключително популярен след стартирането му миналата година. Microsoft Corp интегрира ChatGPT в своята търсачка Bing през февруари.

Говорител на Microsoft не беше открит веднага за коментар.

"Това потенциално би било забележителен момент в смисъл, че ще се приложи обвинение за клевета към новата област на изкуствения интелект ", каза Джеймс Нотън, партньор в адвокатската кантора на Худ "Гордън Лигал", пред Ройтерс.

"Той е избран служител, репутацията му е централна за ролята му", каза Нотън. Худ разчита на публични данни за хвърляне на светлина върху корпоративните злоупотреби, "така че за него има значение дали хората в неговата общност имат достъп до този материал".

Австралийските компенсации за щети от клевета обикновено са ограничени до около 400 000 австралийски долара (269 360 щатски долара). Худ няма представа за точния брой хора, които са получили достъп до фалшивата информация за него - определящ фактор за размера на изплащането - но естеството на клеветническите изявления беше достатъчно сериозно, за да може да поиска повече от 200 000 австралийски долара, каза Наутън.

Ако Худ заведе дело, той ще обвини ChatGPT, че дава на потребителите фалшиво усещане за точност, като не прави допълнителни обяснения.

"Много е трудно някой да погледне зад това, за да каже "как алгоритъмът стига до този отговор?", каза Наутън. "(Изкуственият интелект) е много непрозраечен."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: