Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Австрия е категорична за ветото си срещу Румъния и България
Автор: Екип Varna24.bg 13:13 / 17.09.2023Коментари (0)743
©
Австрийският канцлер Карл Нехамер е непреклонен по отношение на членството на Румъния и България в Шенген. Той е заявил в интервю за Kleine Zeitung, цитирано от румънската Digi24, че моментът не е подходящ за разширяване на Шенгенското пространство за свободно движение.

Нехамер е защитил позицията си срещу Румъния и България и дори обмисля извънреден контрол на границата с Италия, предвид ситуацията на остров Лампедуза, който е превзет от хиляди мигранти. "Разширяването може да се осъществи само когато защитата на външните граници работи. Сега не е подходящият момент", е заявявил той пред Kleine Zeitung.

Запитан какви са стъпките в случай на съдебни действия срещу Австрия, евродепутатът от румънската Социалдемократическа партия (СДП) Виктор Негреску е коментирал пред Digi24, че такива действия ще последва едва след като бъдат изчерпани всички политически и дипломатически пътища. "Ако европейските институции са на наша страна, делото ще бъде ускорено, то ще се разглежда като приоритетно, ще отнеме по-малко от две години", е допълнил евродепутатът.

Наскоро Румъния заплаши да подаде иск срещу Австрия за това, че затваря шенгенската врата за страната. Всяка година забавяне, по оценка на служители в Букурещ, се изразява в загуби от около два процента от брутния вътрешен продукт.

"Австрийският канцлер няма никакъв правен аргумент да се противопостави на присъединяването на Румъния към Шенген. Мисля, че Румъния може да помогне за решаването на проблемите с миграцията", е допълнил Негреску. "Трябва да изчерпим всички други алтернативи и ако Австрия се противопостави, действията, обявени от министър-председателя Марсел Чолаку, могат да бъдат осъществени. Надяваме се, че Европейската комисия и Европейският парламент също ще се присъединят към нас в подобен подход, защото това би ускорило процеса", заявява той.

Негреску е припомнил, че Румъния вече е сезирала Съда на ЕС по други въпроси, като например правата на румънските граждани в Австрия на надбавки за деца дело, което е спечелено.

"Следващата седмица ще представя доклад в Европейския парламент, в който ще поискаме от държавите, които прилагат вето, да го обосноват юридически", е допълнил Негреску. 

"Нуждаем се от ново обсъждане в Съвета, ново гласуване, ако имаме вето, можем да се обърнем към Съда на ЕС, Румъния изпраща искане, тя има няколко дни, за да излезе със становище, след това всяка страна представя своята позиция. Ако европейските институции са с нас, делото ще се ускори, ще се разглежда като приоритетно, ще е за по-малко от две години. Това би означавало, че в края на 2024 г. или началото на 2025 г. ще имаме решение, изискващо от Съвета да обсъжда с квалифицирано мнозинство, а не с единодушие, или да обяви ветото за невалидно, тъй като то противоречи на европейските принципи", е обяснил Негреску.



Още по темата: общо новини по темата: 530
09.05.2024 »
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/89 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Обработват тревните площи срещу кърлежи
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: