Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Байдън след срещата с Путин: Няма нищо по-добро от диалога "лице в лице"
Автор: Екип Varna24.bg 22:26 / 16.06.2021Коментари (0)824
© Ройтерс
Руски и американски дипломати ще разработят общ механизъм за действие при използването на ядрени оръжия. Ще се подготви и споразумение в областта на киберсигурността. Това заяви американският президент Джо Байдън след историческата среща с руския му колега Владимир Путин в Женева.

Диалогът между двамата продължи над 4 ч. Дискутирани са случаят с руския опозиционер Алексей Навални, опитите за хакерски намеси в американските избори, ситуациите в Беларус и Украйна. 

"Президентът Путин и аз споделяме уникалната отговорност да ръководим две велики държави и тези отношения трябва да бъдат предсказуеми. И там, където имаме различия, искам президентът Путин да ме разбере, ще има ответни реакции при действия срещу интересите на Америка“, каза Байдън.

Американският президент зави, че на срещата е повдигнал въпроса за руския опозиционер Алексей Навални. Според Байдън ще има ужасяващи последствия за Русия, ако Москва допусне Навални да умре зад решетките. "Аз нямам проблем да имаме бизнес с Русия, стига международните норми да се спазват. Но ако Русия не спазва международните норми, ще последват действия не само от нас, но и от други държави“, допълни той.

"Ясно дадох да се разбере, че това е основно човешко право. Защото това сме ние американците, това е нашето ДНК, да се борим за човешките права. Повдигнах и въпроса за двамата американски граждани, които са в руски затвор. Повдигнах и въпроса за свободата на словото и медиите. Когато имаме съмнение, че някой влияе на нашите демократични избори – трябва да реагираме“, заяви американският президент.

По думите му двете страни имат полза от това да си сътрудничат, в името на американския и руския народ, но и заради сигурността на целия свят.

"Подробно обсъдихме всички следващи стъпки, които ще предприемем в областта на контрола върху въоръженията, рискът от неволен конфликт. Ще има двустранен диалог, по дипломатичен път, за стратегическата стабилност. Нашите дипломати ще се съберат заедно, за да разработят механизъм, с който да се контролират опасните оръжия“, посочи още той.

Джо Байдън уточни, че по време на срещата с Владимир Путин са обсъдили и киберсигурността. Предложил е някои стратегически инфраструктурни обекта да бъдат защитени от атаки, като е дал на руския президент списък с 16 конкретни структури в САЩ – от енергетиката до водоснабдяването. 

Обърнал е внимание на конфликта в Сирия.  Дискутирали за разоръжаването на Иран.

"Въпросът е да вървим в сътрудничество, а не в съперничество и конфликт. Изслушах пресконференцията на президента Путин и той каза, че трябва да се погрижим за Арктическата зона. Ние можем да си сътрудничим там, както и в ограничаването на терористичните атаки в Пакистан“, коментира Байдън.

Относно суверенитета и териториалната цялост на Украйна, Байдън посочи, че трябва с дипломатически средства да се изпълни Минското споразумение. Темата "Беларус" също е присъствала в дискусията.

Байдън определи тона на срещата като позитивен – нямало е напрежение, въпреки че са били на различно мнение по редица въпроси. 

На въпрос дали може да започне нова Студена война между двете страни, Байдън каза: "Заявих му, че разполагаме с изключителна мощ по отношение на киберсигурността, ако те нарушат нормите и ние ще отвърнем. Смятам, че последното, което иска Путин в момента е нова Студена война“. Той допълни, според него руският президент се притеснява САЩ да не повлияят за свалянето му от поста на държавен глава.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: