Балотаж на президентските избори в Македония

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:05 / 14.04.2014
445
Действащият президент на Македония Георге Иванов отива на балотаж на изборите за държавен глава, където ще се изправи срещу кандидата на опозицията Стево Пендаровски. Нито един от двамата не успя да събере над 50% от общия брой на подадените гласове.

Балотаж на 27 април ще реши битката за президентския пост в Македония, след като на първи тур нито един от двамата основни кандидати не успя да получи над 50% от гласовете на всички 1.7 милиона регистрирани избиратели. Георге Иванов, действащ държавен глава и кандидат на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ за втори мандат, взе 42% от подадените гласове, докато съперникът му Стево Пендаровски от опозиционния Социалдемократически съюз на Македония получи 37% от гласовете. Въпреки че всичко ще се реши след две седмици, Иванов и партията му са сигурни в крайния успех както на президентските, така и на предсрочните парламентарни избори.

"С този резултат гражданите вече казаха какво ще се случи на 27 април - двойна победа на президентските и парламентарните избори. Двойна победа, която можем да видим още днес. Можем да кажем със сигурност, че на парламентарните избори ще вземем 62 мандата", заяви Георге Иванов - президент на Македония и кандидат за втори мандат.

Премиерът Никола Груевски заяви, че предстои усилена работа в следващите две седмици за затвърждаване на победата предвид и факта, че правителството работи по 50 проекта в различни области.

До насрочването на извънредни парламентарни избори се стигна, след като по-малкият коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ - партията на етническите албанци Демократичен съюз за интеграция, не подкрепи кандидатурата на Георге Иванов за втори мандат, аргументирайки се, че той не е консенсусен избор за двете основни етнически общности - македонци и албанци. Така се оказва, че на втори тур определящи за крайния изход ще бъдат гласовете на албанските избиратели.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
България и Грузия отварят нови възможности за развитие на транспо...
ВМРО-ДПМНЕ: Македония има нов президент и ново правителство
Ключови избори в РСМ: Гордана Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ със значит...
Шведски съд глоби Грета Тунберг заради блокирането на входа на па...
Проф. Владимир Чуков: Това е безпрецедентно, досега не е имало то...
"Най-очакваното зрелище в процеса срещу Тръмп": Сторми Даниелс оп...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).