Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Банковата система в Афганистан е пред колапс, ООН предупреди за колосален срив!
Автор: Екип Varna24.bg 10:24 / 22.11.2021Коментари (0)781
©
ООН настоя за спешни действия за подкрепа на банките в Афганистан, предупреждавайки, че осезаемо расте процентът на хората, които не могат да изплащат заеми, по-ниските депозити и кризата на паричната ликвидност могат да доведат до срив на финансовата система в рамките на месеци, информира "Ройтерс".

Икономическата цена на срива на банковата система - и последващото отрицателно социално въздействие - "ще бъдат колосални" се посочва в доклад 

за банковата и финансова система на Афганистан.

Внезапното оттегляне на по-голямата част от чуждестранната подкрепа за развитие, след като талибаните завзеха властта на 15 август от подкрепяното от Запада правителство на Афганистан, изпрати икономиката в свободно падане, оказвайки сериозно напрежение върху банковата система, която определи седмични лимити за теглене, за да спре масово теглене на депозити.

"Финансовите и банковите разплащателни системи на Афганистан са в безпорядък. Проблемът с управлението на банките трябва да бъде разрешен бързо, за да се подобри ограниченият производствен капацитет на Афганистан и да се предотврати колапс на банковата система", се подчертава в доклада на Програмата за развитие на ООН (ПРООН).

Намирането на начин за предотвратяване на срив е усложнено от международните и едностранни санкции срещу главатарите на талибаните.

"Трябва да намерим начин да сме сигурни, че ако подкрепяме банковия сектор, ние не подкрепяме талибаните", коментира Абдала ал Дардари, ръководител на ПРООН в Афганистан.

"Ние сме в толкова тежка ситуация, че трябва да помислим за всички възможни варианти и трябва да мислим нестандартно", изтъкна той и допълни: "Това, което преди три месеца беше немислимо, сега трябва да стане мислимо."

Банковата система на Афганистан вече беше уязвима преди талибаните да дойдат на власт. Но оттогава помощта за развитие пресъхна, милиарди долари в афганистански активи бяха замразени в чужбина, а ООН и хуманитарните организации сега изпитват затруднения да вкарат достатъчно пари в страната.

Предложенията на ПРООН за спасяване на банковата система включват схема за гарантиране на депозити, мерки за осигуряване на адекватна ликвидност за краткосрочни и средносрочни нужди, както и кредитни гаранции и варианти за забавяне на погасяването на заемите.

"Координацията с международните финансови институции, с техния богат опит в афганистанската финансова система, би била от решаващо значение за този процес", се посочва в доклада на ПРООН, визирайки Световната банка и Международния валутен фонд.

ООН многократно предупреди, откакто талибаните взеха властта, че икономиката на Афганистан е на ръба на срив, който вероятно ще доведе до допълнително разгаряне на бежанска криза. ПРООН настоя, че ако банковата система се срине, възстановяването ѝ може да отнеме десетилетия.

В доклада на ПРООН се посочва, че при настоящите тенденции и ограниченията за теглене, около 40% от депозитната база на Афганистан ще бъде загубена до края на годината. В него се казва, че банките са спрели да отпускат нови кредити и че необслужваните кредити са се удвоили до 57% през септември от края на 2020 г.



Още по темата: общо новини по темата: 81
29.09.2023 »
22.03.2023 »
27.02.2023 »
10.01.2023 »
20.12.2022 »
01.12.2022 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: