Берлин: Путин загуби лоста за газов натиск върху Европа

Автор: Тереза Герова
Коментари (0)
09:20 / 06.01.2023
496
В рамките на посещение в Норвегия вицеканцлерът и министър на икономиката и опазването на климата на Германия Роберт Хабек изрази увереност, че Русия е загубила възможността да оказва натиск върху Европа, използвайки природния газ като инструмент, цитира думите му британският вестник The Guardian.

На съвместна пресконференция с норвежкия премиер Йонас Гар Стьоре в Осло Хабек изрази предпазлив оптимизъм относно енергийните доставки за страната. Той призна, че нахлуването на Русия в Украйна е хванало Берлин в уязвим момент, тъй като е бил прекалено зависим от доставките на природен газ през газопровода "Северен поток 1“ и не е успял да създаде инфраструктура за алтернативни канали за снабдяване.

"Германският проблем или централноевропейският проблем беше, че половината от нашите яйца бяха в кошницата на Путин. И той ги счупи“, отбеляза Хабек.

Въпреки това в началото на 2023 г. Германия успя да замени руските доставки на газ, петрол и въглища с други канали, като например с бързо изградени терминали за втечнен природен газ (ВПГ) и увеличен внос от Норвегия, която сега се превърна в най-големия доставчик на синьо гориво в Европа, допълни министърът.

"Сега мога да кажа, че складовете в Германия са пълни на около 90%, ще оцелеем тази зима, а цените падат“, отбеляза Хабек.

Тъй като Централна Европа се радва на сравнително мека зима е "доста вероятно“ нейните хранилища да не бъдат изцяло изпразнени в края на студения сезон, допълни още той.

На свой ред норвежкият министър на енергетиката Терие Асланд отбеляза, че през 2023 г. страната му ще може да достави на Европа 122 милиарда кубически метра природен газ, което е с 8% повече спрямо 2021 г.

От 1 януари 2023 г. Германия напълно се отказа от руския петрол, а по-рано – от руски газ и въглища. На 3 януари в Германия беше доставена първата партида втечнен природен газ от САЩ.

Виж коментарите (0)

Още по темата (260):
03.04.2024 Гуцанов: Провал е най-меката дума, която можем да използваме, когато става въпрос за енергийната ни политика
16.02.2024 Експерт алармира: Цената на парното е двойно по-висока от тази, която трябва да плащаме!
03.02.2024 Илиян Василев: Докато "Булгаргаз" не се приватизира, той постоянно ще бъде играчка на политици да се занимават с газовия въпрос
23.01.2024 Бивш министър бие аларма: Сметките ще са много по-високи, "Булгаргаз" е в катастрофално положение
09.01.2024 Експерт: Притеснително е, че нямаме план Б за енергетиката, седим по средата на нищото
10.12.2023 Вучич, Радев, Алиев и Жиофре дадоха старт на междусистемната газова връзка Сърбия-България
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).