Берлин чества 20 години от падането на Стената

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:02 / 09.11.2009
589
Днес се навършват 20-години от падането на Берлинската стена, събитие, което промени световната история. Стотици хиляди хора се очаква да се съберат в центъра на германската столица, за да изживеят отново еуфорията, заляла цяла Европа след падането на Берлинската стена и края на Студената война преди две десетилетия.

"Празникът на свободата" ще даде началото на вълна от събития през следващите дни и седмици за отбелязване падането на комунизма Централна и Източна Европа.

В нощта на 9 срещу 10 ноември 1989 г. хиляди източногерманци се съберат на моста на Борнхолмерщрасе. Тук е първият граничен пункт,който е отворен към Западен Берлин.

Днес по този мост, който свързва двете части на Берлин, символично ще преминат германският канцлер Ангела Меркел, заедно с Михаил Горбачов и Лех Валенса, както и участници в историческата ноемврийска нощ.

В центъра на Берлин - между Бранденбургската врата и Постдамер Плац нова стена от хиляда стиропорни блокове отново разделя града на източна и западна част. Изрисувани са от 15 хиляди младежи. Довечера блоковете ще бъдат символично съборени като предизвикат ефекта на доминото, така както се случиха политическите промени в Източна Европа през есента на 1989 година.

Берлинският оркестър ще постави началото със синфоничен концерт. Сред официалните гости, които ще вземат участие в тържествата, са френският президент Никола Саркози, британският премиер Гордън Браун, Дмитри Медведев, Жозе-Мануел Барозо, Хилъри Клинтън. Сред гостите ще бъде и българският премиер Бойко Борисов. До късно продължи генералната репетиция пред Бранденбурската врата в центъра на Берлин.

В ранния следобед днес в германската столица се очакват правителствените делегации на почти всички европейски държави.

Отбелязването на годишнината в германската столица ще започне с молебен в памет на германците, загинали при опитите си да преминат стената. Той ще се отслужи в църквата на Бернаурещрасе,която в годините на Студената война попада в ивицата на смъртта и дълги години е символ на надеждата.

Този браузър не поддържа видео елемента.



Източник: bTV

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).