Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Bild: Нараства зависимостта на Турция от Москва
Автор: Екип Varna24.bg 12:13 / 13.01.2020Коментари (1)1092
©
С пускането на "Турски поток" зависимостта на Анкара от Москва се увеличи още повече, пише Bild. Също така лидерите на Русия и Турция отправят съвместен призив за прекратяване на военните действия в Либия. Според немския таблоид всичко това подклажда притесненията в дипломатическите кръгове, че Ердоган все повече "играе по свирката на Путин“.

Основното събитие от посещението на ръководителя на Кремъл Владимир Путин в Истанбул беше официалното откриване на важния газопровод "Турски поток", пише немският таблоид Bild. Като се вземат предвид обаче иранската криза, както и продължаващите боеве в Сирия и Либия, всъщност основният въпрос е доколко страната от НАТО Турция действа в интерес на Путин, пише "Поглед инфо".

Може ли изобщо турският президент Реджеп Ердоган да си позволи да противоречи на Русия с оглед на нарастващата зависимост на Турция от Москва? Поради липсата на собствени енергийни ресурси, "хронично гладуващата" в сферата на енергетиката Анкара е принудена да внесе значителна част от необходимите обеми енергийни ресурси, се казва в статията. В тази връзка нараства опасението, че Ердоган трябва все повече да "играе по свирката на Путин“, подчертава Bild.

Например, говорейки за Сирия, Анкара вижда нейния президент Башар Асад като заплаха, докато Путин е неговият най-мощен съюзник. В сирийската гражданска война руските и сирийските военни се сражават един до друг с Иран. Според изданието в дипломатическите кръгове на Анкара се счита за неслучайно, че в деня преди срещата с Ердоган, Путин за първи път беше на държавно посещение при сирийския лидер Башар Асад в Дамаск.

Според версията на дипломатическите източници на Bild в Анкара, Путин иска да използва безредиците в Иран, Ирак и Либия, за да помири враждуващите държавни глави - Ердоган и Асад. От гледна точка на Кремъл има смисъл в ролята на посредник, защото по този начин може да бъде намалено влиянието на САЩ в региона. Но дори и сега партньорите в НАТО осъществяват натиск върху Ердоган заради факта, че той все повече се поддава на влиянието на Москва във външната политика.

Вашингтон особено остро критикува закупуването от Турция на руските комплекси С-400, припомня изданието. Ситуацията в Либия също изигра роля в преговорите между Путин и Ердоган. Москва и Анкара са в този конфликт на противоположните страни. Миналата седмица турският парламент по време на спешно заседание гласува за военно участие в Либия. Въпреки международната критика Турция въплъти решението си и започна да изпраща военни в Либия.

По данни на Анкара досега 35 военнослужещи са изпратени в подкрепа на международно признатото правителство в борбата срещу непокорния генерал Хафтар. Тази стъпка беше рязко осъдена от много страни от ЕС, включително от Германия, се отбелязва в статията. Сега обаче Путин и Ердоган се представят в образа на миротворци, подчертава изданието. Заедно те призовават за прекратяване на военните действия в обхванатата от криза северноафриканска държава.

Германският външен министър Хайко Маас говори за възможна среща на върха в Берлин по повод на либийската криза. Ръководителят на либийското правителство на преговорите в Брюксел изрази подкрепа за "Берлинския процес“ - особено по отношение на прекратяването на огъня, оръжейното ембарго и политическия процес, ръководен от ООН.

 "Това е съществена предпоставка, за да можем след това да решим дали през следващите седмици ще проведем среща на върха за Либия в Берлин“, каза Маас.

Турският президент ще присъства на тази среща, ако Путин пристигне там, съобщава Bild, позовавайки се на неназован дипломат. Съответно основната задача за Ангела Меркел, която ще пристигне в Москва в събота заедно с външния министър Хайко Маас, е да убеди Путин да участва в срещата на върха. Путин от своя страна иска да убеди европейските страни, участващи в ядреното споразумение с Иран, да спазят споразумението, въпреки натиска на Вашингтон, заключава Bild.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Толкова са зависими,че за 2019г.са внесили повече газ от Азерите по TANAP и втечнена от 4те LPG си терминала ,отколкото от Газпром. Заринати са от газ и си избират от къде. Цената ги кара да си избират,не зависимост. Ако бяхте много умни щяхте да се сетите ,защо по лично настояване на мангала,Турския пАток е 2 тръби от планираните 4. Съкратен с 50%.И от тези две тръби ,само едната е за Турция. Колкото внасяха през ТрансБалканския газопровод,толкова и през Турски поток - 16 милиарда кубика. Кое му е зависимото ? Че го получават директно,а не през 3 страни!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Специализирани полицейски операции в страната
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: