Блинкен: Русия трябва да спре да използва Черно море, за да изнудва света

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:58 / 03.08.2023
822
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова всички страни в ООН да поискат от Русия да спре да използва Черно море за да изнудва света, след като Москва се оттегли от сделката, която позволява на Украйна безопасно да превозва зърното си до световните пазари, съобщи Reuters.

"Всеки член на ООН трябва да каже на Москва "достатъчно“, е заявил Блинкен, докато председателства заседание на Съвета за сигурност на ООН относно глада и продоволствената несигурност, причинени от войната.

"Стига с използването на Черно море като изнудване. Стига с третирането на най-уязвимите хора в света. Стига с тази неоправдана безсъвестна война“, е заявил той.

Блинкен е обявил, че близо 90 държави са подкрепили кратко изготвено от САЩ комюнике, в което се ангажират "да предприемат действия за прекратяване на използването на храната като оръжие за война и гладуването на цивилни като тактика на война“.

Докато Съединените щати, Европейският съюз и други държави обвиняват Русия, че използва храната като оръжие за война чрез влошаване на глобалната продоволствена криза, когато нахлува в Украйна през февруари 2022 г., комюникето на САЩ не призовава конкретно нито една страна.

След като Москва се оттегли от зърнената сделка, тя започна да се насочва към украинските пристанища и зърнената инфраструктура по Черно море и река Дунав, което доведе до скок на световните цени на зърното. Москва заяви, че може да възроди черноморското споразумение, ако исканията й за подобряване на собствения й износ на зърно и торове бъдат изпълнени.

Москва твърди, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховането са възпрепятствали нейния износ на селскостопански продукти.

"В действителност санкциите изрично изключват храната и торовете“, е допълнил Блинкен. "По времето, когато се отказа от инициативата, Русия изнасяше повече зърно на по-високи цени от всякога.“

Блинкен е отбелязал, че Съединените щати ще осигурят 362 милиона долара (657 милиона лева) ново финансиране за "справяне с двигателите на продоволствената несигурност и за повишаване на устойчивостта“ в 11 африкански държави и Хаити.

Отделно, Съветът за сигурност в официално изявление, прието на 3 август е заявил, че "категорично осъжда използването на гладуване на цивилни като метод на война, което е забранено от международното хуманитарно право, както и незаконния отказ на хуманитарен достъп“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (276):
24.04.2024 МС: Обещаната "украинска помощ" ще бъде изплатена в пълен размер
24.04.2024 Кабинетът на среща с представители на земеделския сектор у нас
25.03.2024 Българските земеделци с финансова инжекция до 170 млн. лева
20.03.2024 Много добра новина за работещите в този отрасъл! Ще има облаги за тях
07.03.2024 ЕК одобри 120 млн. лв. за помощи за производителите на зърно и маслодайни култури
26.02.2024 Спешно решаване на проблемите на фермерите: Министър Вътев участва в дискусия на министрите от ЕС в Брюксел
Още новини от Международни новини:
Случаите на морбили в Европа нарастват, милиони деца са в риск
Министър Николов и посланикът на Израел у нас обсъдиха активизира...
Водите за къпане в Европа остават безопасни
Радев и Амхерд: Сътрудничеството в образованието, науката и висок...
Транспортните министри на България и Казахстан с важна среща, ето...
Радев за натовските войски: Няма значение дали нашият парламент щ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).