Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България, Румъния и Гърция подписаха споразумение за офшорна вятърна енергия в Черно море
Автор: Петя Кузева 15:50 / 19.01.2024Коментари (0)1000
© МЕ
Енергийните министри на България, Гърция и Румъния подписаха тристранна Декларация за намерение за развитие на серия от инициативи, които да се превърнат в гръбнак в областта на възобновяемата енергия в региона. В Атина трите страни се ангажират да си сътрудничат в подготовката на съвместни трансгранични проекти в областта на офшорната вятърна енергия, водород от възобновяеми енергийни източници и инфраструктурата за зареждане на електрически превозни средства. 

Документът предвижда България, Гърция и Румъния да подкрепят и насърчат обща инициатива за проучване и развитие на устойчивото използване на офшорния вятърен потенциал в Черно и Егейско море. Трите страни ще кандидатстват съвместно за трансграничен статут на ВЕИ в рамките на текущата покана по Механизма за свързване на Европа. Обмисля се и сътрудничество по съвместен проект по поканата за трансгранични инициативи за възобновяема енергия. 

Разработването, съвместно с Румъния, на първоначални проучвания в акваторията на Черно море за определяне на конкретни параметри за разработване на зони за офшорна енергия, е един от водещите приоритети в управленската програма на българското правителство в тази сфера. Включването в инициативата и на Гърция и разширяването към акваторията на Егейско море ще позволи да се картографира офшорният вятърен потенциал в Югоизточна Европа и да се постави основа за разработването на хармонизирана регулаторна рамка. 

Декларацията, подписана от министрите на трите страни, предвижда и създаването на регионален клъстер за водород от възобновяеми енергийни източници с участието на правителствата, операторите на преносни системи и индустрията. Ще се търси както получаването на трансграничен статут в рамките на текущата покана по Механизма за свързване на Европа, така и възможност за съвместен проект между трите държави. Регионалният клъстер ще разработи трансгранични проекти за стимулиране на възобновяемата енергия, включително вятърна и слънчева, интегрирането й в система за производство на нискоемисионен и възобновяем водород за енергийния, индустриалния и транспортния сектори, както и развитието на специална водородна инфраструктура. 

Друга важна точка в декларацията включва разработването на трансгранична инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства. 

Декларацията предвижда страните да могат да разширят сътрудничеството и в други области по взаимно съгласие, както и да засилят диалога и сътрудничеството помежду си. 

Разработването на проекти от регионален и общностен интерес е насочено към постигането на справедлив преход към декарбонизирана и неутрална по отношение на климата икономика.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Войната в Украйна
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: