България отново получи "не" от Австрия за Шенген

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:27 / 24.10.2023
813
Немислимо е в момента да разширим Шенген, но това няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност. Това заяви австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с българския премиер Николай Денков, който е на еднодневно посещение във Виена. 

По думите му Шенген трябва да бъде поправен. "Шенген означава да няма вътрешни граници, да съществува добра, сигурна външна граница, това в момента не е така", смята той. "Много сме благодарни на България за всички усилия и жертви, които полага, за да запази външните граници на ЕС, а по този начин и на Австрия. България е много силен партньор на Австрия в борбата срещу търговията на хора. Ние се нуждаем от силни партньори. За нас в момента е немислимо да разширим Шенген. Това няма нищо общо с България и Румъния. Това е въпрос на сигурността, защото имаме големи предизвикателства в Шенгенското пространство", отбеляза австрийският канцлер като изрази надежда, че ще се срещнат отново.

От своя страна премиерът каза, че всеки има своите позиции, но трябва да говорим и да казваме аргументите си. "Нямаме различия, че трябва да се заздравят външните граници, да се укрепят договорите с третите държави, от които идват мигрантите. "България и Австрия имат много общи позиции", заяви Николай Денков.


Виж коментарите (0)

Още по темата (531):
22.05.2024 Тома Биков: Трябва спешно да бъдем приети в сухопътния Шенген
09.05.2024 Румен Радев: Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти
08.05.2024 Вече има 6 случая на изведени деца от страната без съгласието на другия
родител
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
Още новини от Международни новини:
Международно известен стратег: Държави като България са в списъка...
Малинов в Белия дом: Чрез доставки от САЩ България ще се наложи к...
Милен Керемедчиев: Това предложение беше скандално и противоречив...
Анализатори за катастрофата с хеликоптера на Раиси: Най-вероятно ...
Международен анализатор за смъртта на иранския президент: Можем д...
Николай Рашков: В ЕС липсва експертиза на тема "Транспорт и логис...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).