Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Българската измама" е една от причините за оставката на правителството на Нидерландия?
Автор: Екип Varna24.bg 20:38 / 22.01.2021Коментари (0)1043
©
Марк Рюте
През 2013 жители на едно българско село разказват в репортаж как Нидерландия им превела хиляди евро, без да е трябвало да се трудят. Малко по-късно нидерландските власти започват безпощаден лов на мними измамници, разказва "Дойче веле".

В оставката на нидерландското правителство отпреди няколко дни, подадена заради скандала с детските помощи, може би има и "българска следа". Агенция epd припомня, че през 2013 телевизионни кадри от България разтърсват Холандия. На тези кадри се виждаха жители на бедно село в Източна България, които разказват пред как държавата Нидерландия им превела хиляди евро, без да е трябвало да се трудят за това. Един от мъжете във филма сочи със задоволство към сграда, която била закупена с парите от Нидерландия.

Разследващите журналисти бяха разкрили, че чужденци са подавали молби за детски надбавки и финансови помощи за наеми, макар че изобщо не живеят в Нидерландия. Както отбелязва агенция epd, в България явно е имало банди, които са организирали пътувания до Нидерландия и подправяне на договори за наем. А нидерландските данъчни власти явно са проверявали основателността на молбите постфактум - чак след като се отпуснат парите. По това време обаче престъпниците вече са се намирали в родината си.

До какво доведе "българската измама"?

Случилото се през 2013, което в Нидерландия беше наречено "българската измама", имаше и продължение. На 15 януари тази година правителството на премиера Марк Рюте подаде оставка. Финансовите щети от въпросните измами възлизат навярно на не повече от 4 милиона евро - сума, която представлява едва 0,006% от всички отпускани от държавата помощи на родители. Затова пък последиците за социалната система, за доверието на властите и на правовата държава бяха огромни: след като станаха известни злоупотребите със социални средства, в Нидерландия започна истинска гонитба на измамници. И така покрай сухото изгоря и суровото.

Поради строгото и често пъти твърде формално прилагане на законите, от 2014 година насам системно са били орязвани детските надбавки на голям брой семейства заради подозрения за злоупотреби. В много случаи въпросните семейства са били третирани като мошеници, макар да е ставало дума за съвсем неволни и невинни грешки при попълването на молбите за помощи. Това заяви Крис ван Дам, председателят на анкетната комисия, която представи заключителния си доклад по случая през декември. Молби от хора с миграционен произход или двойно гражданство почти автоматично са били отхвърляни като съмнителни.

Някои от семействата, на които детските надбавки и другите помощи били внезапно отказани, не са можели да си плащат таксите за детска градина или наемите. В редица случаи хора са се оказвали изхвърлени на улицата или са натрупвали огромни дългове. "Животът на мнозина се превърна в истински ад", казва 38-годишната Фатма Симсек пред вестник NRC, която е била принудена да връща близо 54 000 евро на социалните служби. Те настоявали, че ги е получила неправомерно. Тя е една от общо над 20 000 засегнати.

Заключителният доклад на анкетната комисия, озаглавен "Невиждана неправда", отправя остри критики не само към данъчните власти в Нидерландия, но и към министрите, игнорирали предупрежденията за потенциална дискриминация на хора, както и към парламента, приел извънредно строги закони срещу социални измами. "Политиката е виновна за това, че крайно надъханата дискусия за борбата срещу измамите и злоупотребите е довела до култура, в която на човешките аспекти не се е обръщало голямо внимание", каза ван Дам.

Оставката на Рюте - символична стъпка

Министър-председателят Марк Рюте нарече резултатите от проучването на Анкетната комисия "сурови, но честни". Рюте обеща, че засегнатите семейства ще получат по 30 000 евро обезщетение и че системата за финансови помощи ще бъде основно реформирана.

Рюте подаде оставка едва няколко седмици след публикуването на доклада. Оставката му е символична стъпка, защото на 17 март в Нидерландия така или иначе се провеждат избори. Рюте, който е във властта от над 10 години, отново ще се кандидатира - въпреки скандала и въпреки оставката. И той лично е упрекван за безпощадната гонитба на мними измамници. "Личният отпечатък на Рюте е навсякъде", каза социалдемократката Лилиане Плоумен.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: